Muffinki Łaciate

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Pozostając w klimatach muffinkowych (chociaż podejrzewam, że niedługo trzeba będzie wrzucić coś zupełnie innego :)), proponuję sprawdzić przepis na Łaciate. Standardowo ciasto jest mięciutkie, pulchne i z łatwością odchodzi od papilotek. Czy jest coś co je wyróżnia? Hmm, jak dla mnie Łaciate są jak na razie najdelikatniejsze ze wszystkich i właśnie dlatego polecam polecam polecam :)
Powinny ucieszyć zarówno wielbicieli jasnego jak i ciemnego ciasta. Do wyboru do koloru… No prawie ;)
Przepis podpatrzony u pani Doroty.

Składniki na 12 muffinek:

  • 150g masła
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki (na później)
  • 2,5 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (może być odrobinę mniej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała łyżeczka aromatu waniliowego

Przesiać suche składniki, czyli mąkę pszenną, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Kakao będzie nam potrzebne później.
Masło zmiksować z cukrem na jasną masę. Dodawać jajka jedno po drugim, miksując po dodaniu każdego jajka. Pośpiechu nie ma ;)
Dodać aromat waniliowy. Chwilkę zmiksować.
Do powstałej masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać.
Do drugiej kakao i również wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać naprzemiennie. Trochę białej masy, trochę czarnej do 3/4 wysokości papilotki*
Piec w temp. 160°C przez 25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto już się upiekło czy też nie :)
Studzić na kratce.

*Pani Dorota sugeruje, żeby masę wykładać do papilotek za pomocą rękawów cukierniczych. Ja ograniczyłam się do nakładania prosto z łyżki :)

photobucket.com

Muffinki można również podawać z polewą czekoladową, ale jak dla mnie polewa psuje troszkę efekt łaciowatości ;D

Gdyby ktoś się jednak skusił:

Polewa czekoladowa:

  • 75 ml śmietany kremówki 33%
  • 75g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekać.
Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać.

Pyszności!

photobucket.com

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s