Sernik z orzechami laskowymi

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

O ile dobrze pamiętam, to był drugi w moim życiu sernik. I już chyba od samego początku miałam do nich (serników) szczęście, bo był naprawdę dobry. Taki przyjemnie ciężki, mokry z delikatnie wyczuwalnym likierem orzechowym (właściwie to za pierwszym razem był delikatnie wyczuwalny, bo jak robiłam sernik po raz drugi, nie szczędziłam likieru ;P ).
Nie wiem jak dla Was, ale to są stanowczo moje smaki – orzechy+czekolada+likier…i ser :)
A, i nawet zatwardziała wielbicielka serników tradycyjnych zajada się nim aż miło popatrzeć :)

Składniki na spód:

  • 11 ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
  • 50g orzechów laskowych
  • 55g roztopionego masła

Orzechy podpiec na patelni. Zmielić razem z ciasteczkami Oreo do konsystencji piasku. Dodać roztopione masło, wymieszać. Masa powinna być dosyć ciężka i wilgotna.
Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy 24cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć do dna. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1kg sera śmietankowego
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • łyżka przesianej mąki ziemniaczanej
  • ok. 100ml likieru orzechowego (ja użyłam Finezji orzechowej 18%)*

Ser zmiksować z cukrem. Dodawać jajka, po każdym dodaniu krótko miksując. Wsypać mąkę, wlać likier i ponownie krótko zmiksować. U mnie masa serowa była baardzo płynna, dlatego najlepiej miksować wszystko tylko do połączenia składników, nie dłużej :)

Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.

Piec w temp. 150°C przez około 1h 20 min.
Sernik bardzo nie lubi zmian temperatury, dlatego po upieczeniu dobrze potrzymać go (nawet do 1h) w leciutko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

*jeśli używacie mocniejszego likieru, można dać go troszkę mniej (ale chyba jednak nie ma co żałować:) )

Polewa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę posiekać.
Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Lekko wystudzić, żeby polewa zgęstniała.

Boki sernika można udekorować drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

Pychota :)

Przepis standardowo kradziony z Moich Wypieków.
Dziękuję za pomysły na te wszystkie pyszności!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s