Ciastka owsiane z orzechami i żurawiną

photobucket.com

A było tak: przyszła burza, trzeba było wyłączyć komputer, zrobiło się jakoś tak nudno, znalazła się książka Ani Starmach i… zrobiły się ekspresowe ciasteczka :)
Z wierzchu chrupkie, w środku fajne delikatne ciągutki. W miarę zdrowe – wszakże z płatkami owsianymi i bakaliami! :)
U pani Ani Starmach z rodzynkami, u mnie z moją ulubioną żurawiną.
Polecam!

Składniki na 16 sztuk (u mnie 13 dużych):

  • 100g mąki
  • 50g płatków owsianych
  • 50g mielonych migdałów
  • 50g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g brązowego cukru
  • 110g masła
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g rodzynek (u mnie garść żurawiny)

Wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukry, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i płatki.
Masło roztopić, troszkę przestudzić, dodać do suchych składników. Wymieszać.
Dodać roztrzepane jajko. Ponownie porządnie wymieszać.
Na końcu wmieszać rodzynki (lub żurawinę).

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać małe kulki z masy, zachowując odstępy między ciastkami (urosną podczas pieczenia). Kulki można trochę spłaszczyć.

Piec w temp. 190°C przez około 15 minut.
Jeśli ciastka są troszkę większe (jak u mnie), można piec je 3-5 minut dłużej.

Wystudzić. Poczekać aż troszkę stwardnieją i… jeść! :)
Smacznego!

photobucket.com
photobucket.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s