Kajzerki

photobucket.com

Moje pierwsze w życiu (jak większość rzeczy tutaj :) ) bułeczki home-made.
Zwykłe kajzerki, ale hmmm jednak niezwykłe w swojej zwykłości :)
Bułeczki może nie powalają wielkością, ale są dosyć sycące… i takie domowe :)
Gdyby tylko mieć więcej czasu i móc regularnie robić domowe pieczywko, oj to by było… Mhmm :)

Składniki na 8 kajzerek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać. Dodać letniej wody oraz roztopione masło. Wyrobić.
Ciasto najlepiej naprawdę porządnie wyrabiać. Pani Dorota sugeruje wyrabianie przez ok. 5 minut, odstawienie go na jakieś 10 minut i ponowne wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Tak też zrobiłam.
Konsystencja ciasta jest po prostu superowa. Czasami ciasta są zbyt luźne, czasami za twarde, a to jest elastyczne i plastelinowe :)
Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na jakąś godzinkę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (tak mi akurat wyszło), uformować nie za duże kulki. Układać na blaszce w małych odstępach i zostawić na 30-45 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można naciąć.

Piec w temp. 225°C przez ok. 15 minut.
Studzić na kratce.

Samych pyszności!

photobucket.com

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s