Sernik wiedeński

photobucket.com

Przyjdzie czas, że kupię paterę. Taką naprawdę ładną.
Przyjdzie czas, że zdjęcia na blogu będą duuużo ładniejsze, a moje placuszki będą prezentowały się dużo bardziej estetycznie.
Tymczasem, jest co jest, mamy co mamy (a właściwie nie mamy ;P) i wygląda to jak wygląda.
Mam jednak nadzieję, że zdjęcia choć trochę cieszą oko :)

No, ale a propos sernika, bo to on jest dzisiaj główną gwiazdą.
Sernik wiedeński… hmmm… A właściwie powinnam napisać Mhmmmmmmmm! O ludzie, jakie dobre!
Przyznam, że dosyć długo czekał w kolejce do zrobienia. No, ale w końcu nadszedł Dzień Mamy i wielbicielka serników tradycyjnych otrzymała swój „prezent” :)
Wiedeński jest jak delikatna pianka. Nie nie, jak chmurka… Jak puszek :) Naprawdę, jeden z najdelikatniejszych serniczków jakie miałam okazję robić.
Gorąco polecam wszystkim tym, którzy kochają serniki, bo ten to sernik nad serniki :)

Składniki:

  • 1kg sera śmietankowego
  • 5 jajek
  • 100g masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego (może być kilka kropel więcej)

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka. Jak zwykle jedno po drugim, po każdym dodaniu miksując do połączenia składników. Dopiero wtedy dodać następne.
Dodać ser. Najlepiej stopniowo. Można na trzy podejścia po każdym chwilkę miksując.
Mąki przesiać i dodać do masy serowej. Na końcu dodać aromat i wymieszać najlepiej drewnianą szpatułką.

Przyznaję, że masa w pewnym momencie zrobiła się… dziwna. Ciężko powiedzieć na czym ta dziwność polegała, ale efekt końcowy przed włożeniem do piekarnika był bardziej niż zadowalający. Także nie ma się czym martwić :)

Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
Sernik włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150°C.
Ciasto piec przez ok 1,5h.

Sernik najlepiej zostawić jeszcze przez dłuższą chwilę w zamkniętym piekarniku. Po 15-20 minutach uchylić delikatnie piekarnik i tak studzić ciasto :)

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

Masło razem z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polewa jest gotowa kiedy masa jest gładziutka :)

Smacznego!

photobucket.com

Przepis pochodzi z tej strony

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s