Drożdżowiec z rabarbarem

photobucket.com

Podobno smakuje jak ten sprzed lat. Ten od prababć :)
Może nie prosto z piekarnika, ale jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe.
I takie niby nic. Bo co? Mąka, mleko, drożdże… Niewiele więcej. A jednak. Jest w nim coś takiego domowego. Sam zapach, który roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia. Ja po prostu uwielbiam. Nawet jeśli później brzuch boli, że hej ;)
U mnie dziś w wersji z jabajbajem ;P
Tym razem mało mówienia, bierzemy się do pieczenia :)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie suchych drożdży lub pół opakowania świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • niecałe pół margaryny
  • ok. 8 cienkich obranych łodyżek rabarbaru
  • dodatkowo 4 łyżki cukru

Suche składniki (mąkę, cukier i suche drożdże) wymieszać.

(Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić rozczyn. Odlewamy kilka łyżek mleka. Dodajemy troszkę cukru. Podgrzewamy. Do letniego mleka wkruszamy  drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy do wyrośnięcia)

Rozpuścić margarynę.

Suche składniki zalać letnim mlekiem. Wyrobić.
Dodać jajka. Najlepiej oddzielnie po każdym krótko wyrabiając ciasto.

(W tym momencie dodajemy nasz rozczyn i wyrabiamy)

Dodać ciepłą margarynę i porządnie wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Najlepiej, żeby nie kleiło się tak bardzo do rąk.
Odstawić do wyrośnięcia.

Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Kiedy ciasto wyrośnie, wyrobić je jeszcze chwilkę i przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem (np. masłem)

Posypać rabarbarem. Oprószyć cukrem.

Składniki na kruszonkę:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • ok. pół paczki cukru waniliowego

Wyrobić. Pognieść.
Posypać ciasto kruszonką.

Przez pierwsze 15-20 minut piec w temp. 160°C.
Przestawić na 180°C i piec kolejne 40 minut.

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Drożdżowiec z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s