Lody pistacjowe

photobucket.com

Ostatnio mam fazę na kręcenie domowych lodów.
Metodą prób i błędów… może w końcu uda się uzyskać konsystencję przynajmniej zbliżoną do tej kupnej ;)
Jak na razie podejścia były dwa – za pierwszym razem zdarzył się mały wypadek, w wyniku którego nakarmiłam rodzinkę odrobiną plastiku ;P Drugi raz dużo bardziej udany, ale w kategorii sorbecik roku ;P
Ale pomalutku, pomalutku, byle do skutku :)

Podsumowując moje przygody z kręceniem, to było trzecie podejście, w tym pierwsze do pistacji :)
Oczekiwania miałam spore, ponieważ to moje najulubieńsze lody! I dzięki Bogu, udały się, udały! Oczywiście bez maszyny do lodów to nie to samo, ale nawet w takiej wersji są pyszne.
Wyjadane prosto z pojemniczka – najlepsze :)

Składniki (na ok. 800ml lodów):

  • pół szklanki obranych pistacji
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • półtorej szklanki kremówki
  • pół szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Obrane pistacje posiekać. Zblendować.
Dodać miód i ponownie zblendować.

Mleko z kremówką podgrzać. Dodać cukier mieszając do rozpuszczenia.
Troszkę przestudzić, dodać do masy pistacjowej i wszystko razem zblendować.
Na koniec dodać aromaty. Wymieszać.

Schłodzić w lodówce.

Kiedy masa będzie baaardzo zimna, zaczynamy miksowanie :)
Po pierwszym miksowaniu wkładamy masę do zamrażalnika.

Co pół godziny (przekonałam się, że można nawet co godzinę) wyciągamy nasze lody i chwilę miksujemy.
Lody powinny się troszkę spulchnić. Pozbywamy się także kryształków lodu (taki brzydki efekt uboczny domowych lodów ;P )

Miksowanie powinno trwać aż do momentu, kiedy lody będą na tyle ściągnięte, że ubijanie będzie praktycznie niemożliwe.

Naprawdę (tym razem niegorąco) polecam!!!
Mniam!

photobucket.com

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Lody pistacjowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s