Batoniki fitness

photobucket.com

Tak jak wspominałam, eksperymentowania z bakaliami wszelakimi ciąg dalszy :)
Ciasteczka dla zdróweczka II, czyli batonikowa wersja fitnessek.
Trochę pokombinowane z formą i ze składem, ale przekaz ten sam – ma być ziarniście, zdrowo, no i oczywiście smacznie :)

Właściwie ciężko mi powiedzieć, które z fitnessek lubię bardziej. Hmm… Ciasteczka są lżejsze, mniejsze i bardziej chrupkie. Z kolei batonik – lepki i stanowczo cięższy.
(Swoją drogą, gdyby tak przestopniować lepki… Hmmm, lepki – lepszy – najlepszy ;P)
Naprawdę, co kto lubi :)
Proponuję robić jedne i drugie na zmianę :)

Batonik zapożyczony od pani Doroty.
Obiecuję (a robię to wyjątkowo rzadko) więcej takich eksperymentów :)

Składniki (na formę ok. 20x30cm):

  • 250g płatków owsianych
  • 75g wiórków kokosowych
  • 100g suszonej żurawiny
  • po 40g sezamu, pestek dyni i słonecznika
  • 125g orzeszków niesolonych
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego

Wszystkie suche składniki wymieszać w garnku.
No to już jest mniam mniam :))

photobucket.com

Mleko delikatnie podgrzać. Połączyć z ziarnami i dobrze wymieszać.
Odstawić na chwilę, żeby płatki wpiły mleko.

Formę (dno i boki) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć masę i bardzo delikatnie docisnąć (ale nie za mocno, batoniki mogą później wyjść za twarde i jak je rozkroimy? :))

Piec w temp. 130°C przez około godzinę.
Podobnie jak z fitnesskami, masę można wyciągnąć bezpośrednio po upieczeniu.
Odczekać ok. 20-30 minut i rozkroić na mniejsze lub większe kawałki :)

Ależ to pyszne!
Post wstawiony, idę na kawkę i batonika, a co!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s