Bułeczki razowo-żytnie

photobucket.com

Pewnie już to mówiłam. Jeśli tak, to chętnie się powtórzę. Jeśli nie, ogłaszam wszem i wobec – uwielbiam wszystko co pełnoziarniste! Pieczywo razowe, żytnie, orkiszowe, ze słonecznikiem, z dynią… No chyba wszystko ;D
Będę sobie wypróbowywała przeróżniaste przepisy na chlebki, bułeczki i chałki też. Tym bardziej, że mąki czekają :)

Bułeczki są maluteńkie, ale mają jedną wielką zaletę – w ogóle się nie kruszą. Są równie dobre na drugi dzień i przede wszystkim dużo zdrowsze niż te wszystkie pszenno-żytnie kupne cuda.

A więc… zapraszam tym razem zdrowiej :)

Składniki (na 10 malutkich bułeczek):

  • 290ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • niecałe pół szklanki mąki pszennej
  • baaaardzo czubata szklanka mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25g masła
  • opakowanie suchych drożdży (7g)

Mleko podgrzać z masłem. Troszkę przestudzić.

Mąki połączyć. Dodać sól, cukier i drożdże. Wymieszać.

Dodać przestudzone mleko z masłem i porządnie wyrobić do uzyskania gładkiej masy.
Masa jest bardzo ciężka sama w sobie. Przy wyrabianiu okazało się, że nie ma potrzeby chodzić na siłownię. Pracujemy nad masą mięśniową w kuchni ;P

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. półtorej godziny)

Jak już nam ciasto ładnie wyrośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy bułeczki.
Wykładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy mąką.
Odstawić na pół godzinki do ponownego wyrośnięcia.

photobucket.com

Robimy w kuleczkach „przedziałek” używając drewnianej łyżki i zostawiamy jeszcze na chwilkę do napuszenia.
U mnie wyglądało to tak:

photobucket.com

Piec w temp. 220°C przez ok. 15-20 minut.
Najlepiej poobserwować bułeczki. Jak zaczną się ładnie rumienić, powinny być gotowe :)

Smacznego!

photobucket.com

Przepis pochodzi z Moich Wypieków.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Bułeczki razowo-żytnie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s