Muffiny snickersowe

photobucket.com

Sama nie mogę się zdecydować co o nich myśleć…
To może po kolei.
Mało słodkie – to z pewnością. Te babeczki stanowczo zmierzają w kierunku „jesteśmy słone i dobrze nam z tym” :)
Pieczenie też trochę ryzykowne, bo jak się okazało snickers lubi się rozlewać. Dlatego już na wstępie podkreślam, żeby dobrze powciskać kawałki batonika w ciasto.
I jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, to to, że muffinki dosyć kiepsko odchodzą od papilotek, ale to pewnie przez rozlaną masę snickersową.

Jak widać, wstęp zachęca do zrobienia tych muffinek, że nie ma co… ;P
Ja jednak trochę na przekór, uważam, że warto je zrobić. Z pewnością znajdą się tacy, którym ten smak bardzo podpasuje… A nawet jak nie podpasuje, to można powyżerać przy okazji masło orzechowe ;P

Dla wielbicieli snickersa i mniej słodkich słodkości… Zapraszam :)

Składniki (na 12 muffinek):

  • 2 prawie pełne szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160g masła orzechowego crunchy (u mnie 5 naprawdę kopiastych łyżek)
  • 60g roztopionego masła
  • 175ml mleka (czyli tak około 7/8 szklanki)
  • jajko
  • 3x65g batoniki snickers (ja miałam 50g, więc dałam cztery… no prawie ;P coś tam się po drodze zjadło ;P )

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek i sól, wymieszać.
Dodać masło orzechowe i wyrabiać paluszkami, aż powstanie nam coś na kształt kruszonki.

Do mleka dodać masło i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać.

Suche składniki dodać do mokrych i porządnie wymieszać do połączenia.

Batoniki pokroić na małe kawałki. Dodać do masy. Wymieszać.

photobucket.com

Masę wyłożyć do papilotek.
Tak jak wspomniałam na początku, dobrze żeby kawałki snickersa były schowane w cieście. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wylania się masy snickersowej.
Można dodatkowo posypać muffinki poszatkowanymi orzeszkami ziemnymi.

photobucket.com

Piec w temp. 200°C przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Przepis znaleziony (jak zwykle :)) na Moich Wypiekach.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s