Czekoladowe z orzechami

photobucket.com

Mega szybkie, mega dobre i mega do powtórzenia!
Od razu zachęcam do zrobienia tego ciasta z podwójnej porcji!

Ale od początku…
Po pierwsze, faza na ciasta czekoladowe trwa (ach ta jesień…) Tylko czekam aż spodnie zrobią się jakoś dziwnie przyciasnawe ;P
Po drugie, faza na eksperymentowanie z przepisami Kingi Paruzel w toku : )
Po trzecie, wychodzi na to, że dwie pierwsze fazy zwiastują coś mega pysznego ;D

Ciasto murzynkowe, tylko jakby cięższe. Z podanych proporcji wychodzi maleństwo, także jeśli chcecie ugościć większą liczbę osób, proponuję podwoić składniki : ) Jeżeli jednak potrzebujemy czegoś na (słodki) ząb do kawy, idealnie : )

Oryginalny przepis znajdziemy tutaj.
Aha, i jeszcze mała prywata – yes, these were really pistachios ;D

Pychota : )

Składniki (na formę 20x10cm):

  • pół szklanki mąki pszennej razowej
  • pół szklanki kakao
  • ćwierć łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki sody
  • jajko
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • pół szklanki posiekanych z grubsza orzechów (podążając za przepisem Kingi – mieszanka brazylijskich i pistacji – dobry wybór!)

Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sól i sodę, wymieszać.

W osobnej misce ubić (na najwyższych obrotach) jajko z dwoma białkami.
(Chwilkę pomiksować – około 6 minut)

Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier (na 2-3 podejścia), olej i aromat. Nadal ubijać.

Do masy wsypać 1/3 suchych składników, zamieszać i na najniższych obrotach chwilkę zmiksować.
Dodać resztę suchych składników, zamieszać i ponownie chwilę zmiksować.

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać posiekanymi orzechami.

Piec w temp.180°C przez około 40 minut.
Po upieczeniu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

Ciasto można podawać z polewą lub bez.
U mnie czekolada deserowa rozpuszczona w śmietanie kremówce (100g na 100ml)

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Czekoladowe z orzechami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s