Lody Caffe Latte

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

2013-10-28 12.13.53

Ja wiem, że już zimniej i bardziej nas ciągnie do cynamonów, czekolad, imbirów i innych grzańców, ale postanowiłam skorzystać z ostatnich promyków słońca i ostatnich ciepłych podmuchów wiatru i dodać coś bardzo letniego : )
Tak chyba na wszystkie sposoby przywołuję jeszcze to lato…

Nie wiem co się porobiło, ale nie mogę się obyć bez czekolady, orzechów… i lodów właśnie. Przychodzi wieczór, zamrażalnik otwiera się sam(!) i trzeba zjeść lody : )

Caffe latte w smaku jest mniam mniam mniam : ) Już podczas kręcenia ciężko się powstrzymać przed podżeraniem :)
Troszkę jestem na siebie zła, bo lody mogły być jeszcze lepsze (na pewno w konsystencji) gdyby nie to, że zostawiłam ostatnio głowę w drugim pokoju, a rozkojarzenie me sięgnęło zenitu… Co się stało? Ano, zamiast żółtek dodały się dwa całe jajka… Bałam się, że w ogóle nic z tego nie wyjdzie, ale uff : ) Proponuję jednak trzymać się oryginalnego przepisu, tak będzie bezpieczniej : )
Ja natomiast obiecuję, że zrobię jeszcze jedno podejście, tym razem z głową na swoim miejscu : )

Są pyszne : )

Składniki (na ok. 0,8l lodów):

  • półtorej szklanki mleka
  • szklanka kremówki
  • pół szklanki cukru
  • odrobinka aromatu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 40g caffe latte w proszku (użyłam Ice Coffee Latte znalezione u Piotra i Pawła, ale można też użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej rozdrobnionej do konsystencji pyłu)

Do garnuszka wlać mleko. Dodać do niego połowę cukru, pół szklanki kremówki, aromat i kawę.
Gotować do momentu wrzenia. Zestawić z palnika. Przestudzić.

W oddzielnej miseczce roztrzepać żółtka z pozostałym cukrem.
Dodać do przestudzonego mleka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając (najlepiej szpatułką), żeby żółtka się nie ścięły w ciepłym płynie.
Kiedy miksturka zacznie nam gęstnieć i oblepiać łyżkę, trzeba być bardzo czujnym : ) Na chwilkę przed wrzeniem zdjąć z palnika.

Dodać resztę kremówki. Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia.

Schłodzić w lodówce (u mnie całą noc)

No i jak zwykle na tym etapie zaczyna się cała zabawa : )
Jak zwykle schłodzoną masę miksujemy co 1-1,5h aż do momentu, w którym lody będą tak twarde, że nie da ich się zmiksować.

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s