Wuzetka z przepisu Mamy :)

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Jeśli chcieliście nieba w gębie, to macie… : )

Zauważyłam, że czasami jak przeglądam przepisy innych osób, zatrzymuję się na dłużej przy tych domowych, tradycyjnych, babcinych… Jest w nich coś, co daje poczucie… hmm… lepszości? Tak, wydaje mi się, że to jest odpowiednie słowo : ) Zawsze miałam wrażenie, że taki przepis podawany z pokolenia na pokolenie niesie z sobą coś więcej niż tylko wyśmienity smak : )
Bo przecież jak to przyjemnie usiąść z Mamą przy kawie z ciachem na talerzu i usłyszeć „A pamiętasz jak robiłam te wuzetki jak byłaś mała..?” A jak jeszcze pomyślę, że może będzie mi dane usiąść tak kiedyś z moją własną córą i… sama będę zaczynała rozmowę w ten sposób… No magia : )

Wuzetka jest pyszna. Odpowiednio kremowa, odpowiednio nasączona. Powiedzenie, że rozpływa się w ustach nie jest tutaj przesadzone : )
No i przede wszystkim… jest od Mamy… A od Mamy chyba nic nie jest złe… : )

Polecam : )

Składniki na ciasto (na jeden blat, forma 34x23cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • bardzo czubata łyżka kakao

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki przesiać z kakao. Odstawić.

Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )

Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać i… jak to mówi Mama – nie cackać się za długo, bo z ciastem biszkoptowym nie ma cackania ;P

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.
(Jeśli używamy mniejszej blaszki, można piec odrobinkę dłużej, bo ciasto będzie troszkę grubsze)

Z podanego przepisu wychodzi jeden blat ciasta.
Do wuzetki pieczemy oczywiście dwa identyczne : )

Wystudzić.

Nasączenie:

  • półtorej szklanki wody
  • niepełna łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 30ml spirytusu

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę pogotować na małym ogniu.
Całkowicie wystudzić.

UWAGA! Spirytus dodajemy dopiero przed samym nasączaniem blatów.

Składniki na masę śmietankową:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • szklanka cukru pudru

Śmietanę ubijać na najwyższych obrotach. Dodać pół szklanki cukru pudru i za chwilkę dosypać resztę. Ubić (aż będzie jak chmurka ;D)

photobucket.com

Dolny blat nasączyć. Odwrócić i nasączyć go z drugiej strony.
Wyłożyć ubitą śmietanę. Wyrównać.
Górny blat również nasączyć. Położyć na bitą śmietanę i delikatnie docisnąć.
Ponownie nasączyć.

Ciasto można odrobinę obkroić bokami do równości.

Tutaj jeszcze przed obkrojeniem:

photobucket.com

Pokroić w kostki o dowolnej wielkości.
U mnie 15 wuzetek.

Schłodzić w lodówce. Niech się przegryzie…

… i smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Wuzetka z przepisu Mamy :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s