Blok czekoladowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Dosłownie 15 minut na przygotowanie, noc w lodówce na ściągnięcie (tak, wiem, ból ;P) i gotowe :)
Jak ktoś ma niedobór słodkości we krwi, niech robi niezwłocznie!

Widziałam już różne wersje bloków na internetach. Ta tutaj jest nasza własna domowa i obstawiam (absolutnie kompletnie subiektywnie), że najlepsza :)) Dowód? Po kwadransie zniknęła prawie połowa! No trzeba przyznać – blok jest mooooocno wciągający. Zjesz kawałek i od razu masz wrażenie, że… jakoś tak mało zjadłeś… I hop dokładka ;D

Także kupujemy dobre mleko w proszku i robimy… obowiązkowo!

Składniki (na formę 29x12cm):

  • kostka margaryny (margaryny nie było, poszło masło ;P)
  • niepełna szklanka cukru (rozkojarzenia ciąg dalszy – dałam pół szklanki)
  • pół szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki kakao (lepiej 3 :))
  • 3 szklanki mleka w proszku (niebieskie najlepsze!)
  • 4-5 dużych opakowań petitków (u mnie poszło 50 pojedynczych herbatniczków)

Pokruszyć herbatniki na mniejsze kawałki.

Rozpuścić margarynę (tudzież masło).
Kakao wymieszać z cukrem, dodać do masła.
Wlać wodę i wymieszać całość do rozpuszczenia cukru.
Przestudzić.

Po chwili dodać mleko w proszku i rozetrzeć na jednolitą masę.

Wmieszać pokruszone herbatniki.

Masę przelać do formy (może być wyłożona papierem) i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Słodkiego smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Blok czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s