Rogale z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Jakby to delikatnie ująć..? Po prostu nie znoszę marcińskich! Nie wiem, czym to idzie, ale to nadzienie mnie najzwyczajniej w świecie odstrasza. Doczytałam ostatnio, że do marcińskich używa się masy marcepanowej… Marcepanu nie toleruję. Może to stąd ta niechęć? No w każdym razie, jak się kiedyś przemogę, to zrobię… tymczasem blee, nie tknę :)

Ale żeby tradycji stało się zadość (w końcu Wielkopolanka :)), rogaliki się zrobiły i (a jakże!) zjadły :)
Powywijałam troszkę z nadzieniem i jedno jest pewne, następnym razem powywijam jeszcze bardziej :)
Od razu uprzedzam, rogaliki przesadnie słodkie nie są, więc jeśli ktoś ma ochotę na zasłodzenie, dodajemy więcej cukru pudru do nadzienia (albo mleczną czekoladę) i powinno być git majonez :P

Ach, i jeszcze jedno – powychodziły krzywole, ale co tam ;D

Składniki na ciasto (na 10 średnich rogalików):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • jajko
  • 160ml letniego mleka mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Suche składniki wymieszać.
Dodać roztrzepane jajko i wmieszać.
Dodać mleko (nie gorące!) i chwilkę wyrobić ciasto.
Na koniec dodać roztopione masło i dosyć dłuuuugo wyrabiać, aż nie otrzymamy sprężystej jednolitej masy. Najlepiej, żeby ciasto nie lepiło się do rąk i nie było za bardzo kleiste (akurat to z tego przepisu bardzo fajnie się wyrabia :))
Kiedy ciasto będzie już wyrobione, formujemy z niego kulę i odstawiamy do urośnięcia – tak żeby było z dwa razy większe :)
(u mnie oczywiście na sławetnym ciepłym czajniczku ;P)

W tym czasie możemy sobie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie orzechowo-czekoladowe:

  • 100g zmielonej mieszanki orzechowej (laskowe, pekany, migdały)
  • 25g cukru pudru (następnym razem dam po prostu dwie spore łyżki, no ale wszystko wedle smaku :))
  • łyżka kakao
  • 25g roztopionego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 białko
  • kilka okienek gorzkiej (lub mlecznej) czekolady (dokładnie 25g, u mnie 5 okienek)

Zmieloną (lub zblendowaną) mieszankę orzechową zarumienić przez chwilkę na suchej patelni.
Wymieszać z cukrem pudrem, kakao, masłem i aromatem.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Do masy dodać białko i startą czekoladę i wymieszać do połączenia składników.

Jak już ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części, z których formujemy kuleczki.

Każdą kulkę rozwałkowujemy na owal i smarujemy nadzieniem (boki można zostawić bez nadzienia, żeby później się nie wysypywało)
Zwijamy w rulonik i formujemy rogalika (u mnie rogalikopodobne stworzenia ;P)

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Rogaliki układamy na blaszce (najlepiej, żeby się nie stykały) i zostawiamy do napuszenia ciasta.

photobucket.com

Po jakichś 15-20 minutach posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i hop siup do piekarnika.
Piec 20-25 minut (zależy kiedy zaczną się mocniej rumienić) w temp. 180°C.

Wystudzić… albo pożerać gorące! ;D

Można posmarować lukrem jeśli ktoś lubi – pół szklanki cukru pudru zalać łyżką wrzątku. Rozetrzeć do gładkości.

Smacznego!

Tu prosto z piekarnika:

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

A tu jeszcze te, które uchowały się do poranka :)

photobucket.com

Skombinowane z dwóch przepisów – ciasto stąd, a przerobione nadzienie stąd.

Reklamy

5 uwag do wpisu “Rogale z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s