Kruchutkie korpusiki

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Właściwie to zastanawiałam się, czy umieszczać je tutaj jako oddzielny wpis… Ale zdecydowałam, że tak właśnie będzie :) Te babeczki są takie kruchutkie i smaczne, że można je spokojnie wyjadać same, bez żadnych dodatków. Już sam zapach przyciąga, oj przyciąga :)
Można je wykorzystać na wiele sposobów – z jakąś konfiturką albo dżemem, z kremem, z czekoladą, z nutellą, ze świeżymi owocami i bitą śmietaną… Ło Jezus, ile opcji :)
I chyba właśnie dlatego zasługują na swój własny wpis :)
Podejrzewam, że będę do nich jeszcze często wracać :)

Składniki (na 12 korpusów):

  • 175g mąki pszennej (ok. półtorej szklanki)
  • 100g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko

Mąkę połączyć z cukrem pudrem.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.
Dodać żółtko.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.

Uformować kulę z ciasta i schłodzić w lodówce.

Formę do muffinek wysmarować masłem.

Oderwać połowę schłodzonego ciasta. Resztę pozostawić w lodówce.
Rozwałkować (na kilka milimetrów… żeby nie było aż takie cieniutkie :)) i szerszym kubkiem wycinać koła. Każde koło przekładać do gniazdka muffinkowego.
Spody ponakłuwać widelcem.

U mnie wyglądało to tak:
photobucket.com

Piec w temp. 180°C do ok. 20 minut (tak naprawdę do delikatnego zbrązowienia)

Po upieczeniu prezentowały się tak:
photobucket.com

Korpusy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Podobno można też mrozić, ale… spójrzmy prawdzie w oczy, przecież one nie dotrwają następnego dnia ;D

No to teraz tylko wymyślać przepisy z wykorzystaniem kruchych :)

Smacznego!

photobucket.com

Przepis zapożyczony stąd.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Kruchutkie korpusiki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s