Kruche babeczki z kremem i marakują

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Krem z marakui już jakiś czas wisi na blogu, kruche babeczki niedawno się dodały, więc… najwyższa pora – oto one :)
Zanim zabrałam się do robienia, pomyślałam sobie „Albo będzie bardzo źle, albo bardzo dobrze”… A to z tego względu, że kompletnie nie mogłam sobie wyobrazić takiego połączenia smaków. Bo niby tak, czytając przepis krem wydawał się być aż mdło słodki, a moja długo wyczekiwana marakuja, kwaśniutka aż miło :) Czyli co? Jak się połączy takie słodkie z takim kwaśnym, to wyjdzie smak bliżej nieokreślony? Byłoby nieciekawie, bo przecież nie ma nic gorszego niż „nie-wiadomo-co” ;P
Postanowiłam, jak zwykle, wypróbować. A co tam :)
I tak… Moim skromnym zdaniem wyszło… baaaardzo ciekawie :) Smaki bardzo fajnie współgrają. Babeczki są rzeczywiście słodkie, ale czy przesłodzone? Nie nie nie :) Mogą przeszkadzać pestki w curdzie, ale to chyba tylko na początku… później można się do nich przyzwyczaić :)
Absolutnie udany wypiek!
Uwierzcie mi, te babeczki to jak najbardziej „Wiadomo-co” :))
Polecam!

Składniki na 12 babeczek:
(przepis można też znaleźć tutaj, ale w razie czego podaję raz jeszcze :))

  • 175g mąki pszennej (ok. półtorej szklanki)
  • 100g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko

Mąkę połączyć z cukrem pudrem.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.
Dodać żółtko.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.

Uformować kulę z ciasta i schłodzić w lodówce.

Formę do muffinek wysmarować masłem.

Oderwać połowę schłodzonego ciasta. Resztę pozostawić w lodówce.
Rozwałkować (na kilka milimetrów… żeby nie było aż takie cieniutkie :)) i szerszym kubkiem wycinać koła. Każde koło przekładać do gniazdka muffinkowego.
Spody ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 180°C do ok. 20 minut (tak naprawdę do delikatnego zbrązowienia)

Składniki na krem z białej czekolady:

  • pół szklanki  kremówki
  • 150g białej czekolady

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać białą czekoladę. Wymieszać do połączenia.

Schłodzić do temperatury lodówkowej.
(Ja chłodziłam z dobrą godzinę. Im lepiej schłodzony, tym mniejsze ryzyko zwarzenia  się kremu)

Składniki na marakuja curd:
(można znaleźć tutaj)

  • 75ml miąższu marakui (u mnie z 4 marakui fioletowej odmiany)
  • 70g drobnego cukru
  • jajko
  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • 50g masła

Jajko roztrzepać z żółtkiem i z cukrem do połączenia składników.

Zacząć podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając.

Nie czekając zbyt długo, dodać pulpę z marakui, sok z cytryny i masło.

Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać mieszać mieszać, aż do momentu zagotowania.
Jak zacznie bąbelkować, zdjąć z palnika, przelać do słoiczka, zamknąć.
Wystudzić.

No i składamy babeczki w całość :)

Schłodzoną masę czekoladową ubić na sztywno (nie za długo, co by się krem nie zwarzył :))
Nakładać łyżeczką do babeczek.
Na wierzch wykładać krem z marakui.

I już :)

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Przepis jest od jak zwykle niezawodnej pani Doroty, a znaleźć go można tutaj.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Kruche babeczki z kremem i marakują

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s