PseudoPalmerki

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Dosyć długo zastanawiałam się jak je tu nazwać, bo… tych prawdziwych palmeras chyba nie przypominają ;P
W moim wydaniu wyglądają bardziej jak serduszka :)

Pierwszy raz natknęłam się na te chrupaczki u Lady Laury, którą poznałam właśnie dzięki mojemu raczkującemu blogowaniu :) Jeśli wspomniana Lady teraz to czyta, macham do niej, pozdrawiam i dziękuję za wsparcie :) Obiecuję przy okazji, że zrobię kiedyś takie porządne palmeras… takie, że mucha nie siada ;)

Tymczasem moja wersja, czyli PseudoPalmerki na szybko. Cynamonowe, zwijane na oko i troszkę przypieczone ;P I co z tego skoro i tak pyszniutkie!
Naprawdę polecam. Jedne z fajniejszych last minute :)

Składniki (ok. 20 palmerek):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki drobnego cukru + troszkę do podsypania
  • łyżka cynamonu

Ciasto francuskie zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, będzie się łatwiej zwijało.
Cukier wymieszać z cynamonem.

Ciasto położyć na blat obsypany delikatnie cukrem.
Obsypać je częścią cynamonowej mieszanki i złożyć z obu stron do środka.
Ponownie posypać mieszanką i po raz kolejny złożyć każdą połówkę na pół do środka.
(Można również posypać tylko raz na początku, a później zwijać ciasto z dwóch stron, aż dwa ruloniki spotkają się na środku :))

Powinna powstać nam taka dłuuuga rolada :)
I teraz tylko trzeba pokroić roladę w plasterki (palmerki) na 1-1,5cm :)

Powstałe palmerki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je na boku :)

photobucket.com

photobucket.com

Pieczemy w temp. 200°C do około 15 minut.

Smacznego!

photobucket.com

Advertisements

3 uwagi do wpisu “PseudoPalmerki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s