Babeczki kakaowe z kremem czekoladowym

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

… czyli to co uwielbia mój Tato :)
Jeśli coś jest czekoladowo-czekoladowe z kakao, to musi być dobre :)
I tutaj akurat podzielam jego zdanie, bo rzeczywiście ciężko przyczepić się do czegokolwiek w tych babeczkach. Kruchy ciemny spód rozpływa się w ustkach (potwierdzone przez kilka testerów :)), czekoladowy kremik nieprzesłodzony, co akurat uważam za spory plus i… Ano właśnie! Wyobraźcie sobie, że jest jeszcze jakieś „i” :) Pomyślałam sobie, że pod cudnym kremikiem można by schować jakąś niespodziankę :) Padło na dżem z aronii. Od razu mówię, że następnym razem postawię na śliwki albo porzeczki, co by jeszcze bardziej przegryźć słodkość babeczek.

Planuję wstawić jeszcze oddzielny przepis na babeczki kakaowe, ale to przy okazji :)
Tymczasem… zatapiamy ząb w czekoladowej rozpuście ;D

Składniki na babeczki kakaowe (ok.14-15 sztuk) – można przygotować dzień wcześniej

  • 170g mąki pszennej (odejmujemy z tego dwie łyżki mąki i zastępujemy je dwiema porządnymi łyżkami kakao)
  • 125g zimnego masła
  • kopiasta łyżka cukru pudru
  • żółtko

Mąkę i kakao łączymy z cukrem pudrem.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko i wyrabiamy do uzyskania jednolitej zbitej masy.
Formujemy dwie kule z ciasta i chłodzimy w lodówce.

Formę do muffinek smarujemy masłem.

Schłodzone ciasto wałkować na kilka milimetrów i szerszym kubkiem wykrawać koła. Każde koło przekładać do gniazda w foremce.
Spody ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Składniki na krem czekoladowy:

  • pół szklanki kremówki
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki spirytusu (dodajemy bezpośrednio przed ubijaniem)

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

Kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia.

Schłodzić porządnie w lodówce.
Ubijanie zbyt ciepłej masy może doprowadzić do zwarzenia kremu (a szkoda by było, nie? ;P)

Ponadto:

  • dżem z aronii (lub czarnej porzeczki, lub powidła śliwkowe)
  • mała garść orzeszków ziemnych niesolonych (posiekanych i delikatnie podprażonych)

Wykonanie babeczek:

Dodajemy alkohol do kremu.
Schłodzoną masę czekoladową chwilę ubijamy na sztywno (nie za długo, znowu ryzyko zwarzenia się kremu)
Do kakaowych korpusów nakładamy łyżeczką troszkę dżemu i przykrywamy go kremem czekoladowym.
Posypać podprażonymi orzeszkami.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Babeczki kakaowe z kremem czekoladowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s