Kuleczki pistacjowo-żurawinowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Żurawina – mniam, daktyle – mniam, miodek – mniam i moje najukochańsze pistacje!
Takie przekąski polecam każdemu,
bo
zdrowo
i
smacznie,
nie skończysz jak zaczniesz ;)
(Jak widzicie oprócz nieśmiałych prób pieczenia, podjęłam również nieudolne próby wierszopisarstwa ;P)

Kuleczki są mocno miodowe z delikatnie wyczuwalną słonością pistacji. Lepkie przede wszystkim dzięki daktylom.
W oryginalnym przepisie kuleczki zostały nazwane energetycznymi kąskami :) Nic dziwnego, orzechy i bakalie to niezła dawka energii, nawet jak na takie maleństwa :)
Podejrzewam, że będę jeszcze nad nimi eksperymentowała, podmieniając składniki jak leci :)

Może nie bożonarodzeniowo, ale jak smacznie ;)

Ach, byłabym zapomniała! Ten wpis dedykuję mojemu kochanemu blenderowi, który odszedł tak niespodziewanie jak się pojawił ;P

Składniki (na ok. 16 małych kuleczek):

  • szklanka daktyli
  • 1/4 szklanki miodu (dałam dwie spore łyżki, ale można troszkę mniej)
  • płaska łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • troszkę ponad pół szklanki pistacji (w skorupkach)
  • pół szklanki suszonej żurawiny

Pistacje posiekać na mniejsze kawałki.

Posiekać daktyle.
Dodać do nich miód, siemię lniane i szczyptę soli. Blendować do momentu osiągnięcia jednolitej zbitej masy… takiej trochę papki, która pozwoli nam zlepić wszystkie składniki :)

Płatki owsiane wymieszać z pistacjami i żurawiną.

Do suchych składników dodać masę daktylową i wymieszać (rączką rączką ;)) aż do połączenia :)

Schłodzić w lodówce przez jakieś pół godzinki.

Po tym czasie, formować małe kuleczki :)

Najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

6 uwag do wpisu “Kuleczki pistacjowo-żurawinowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s