Sernik miętowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Przeważnie uciekam przed połączeniem mięty i czekolady. Jakoś niespecjalnie podchodzi mi ten smak… Ale… Wychodzi na to, że do wszystkiego trzeba dojrzeć : )
Sernik zrobiłam z czystej ciekawości. Nie potrafiłam sobie wyobrazić, że jakieś tam kilka listków ziółka może tak wpłynąć na smak ciasta. No krótko mówiąc, byłam święcie przekonana, że wszystkie ochy i achy nad miętowością tego sernika są grubo przesadzone : )
No i zonk.
Orzeźwiający, rześki i dający przyjemne uczucie chłodu – tak opisałabym ten sernik. Mięta świetnie współgra z mleczno-czekoladową polewą i równie czekoladowym spodem.
Oprócz walorów smakowych, serniczek ma też oczywiste walory estetyczne ;D Zieloniuuuuutki : ) Moja wersja jest bardziej pastelowo-miętowa, ale to tylko dlatego, że dodałam dużo mniej świeżej mięty niż w oryginalnym przepisie. Ale i tak, zielonkawa poświata jest : )

Dla wielbicieli mięty i nie tylko… : )

Składniki na spód (na tortownicę 21cm):

  • 120g ciasteczek digestive (ok. 15 sztuk)
  • 5 okienek gorzkiej czekolady
  • 40g masła

Ciasteczka pokruszyć do uzyskania konsystencji piasku.
Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
Masło roztopić. Dodać do niego czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ciasteczka połączyć z masą czekoladową.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać dociskając paluszkami albo łyżką do spodu formy.
Schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serowo-miętową:

  • 20g świeżej mięty, może być z łodyżkami*
  • szklanka kremówki
  • 600g serka twarożkowego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50ml syropu miętowego wymieszanego z wódką lub spirytusem (45ml+5ml)**

Miętę porwać na drobne kawałki.
Kremówkę podgrzać doprowadzając do wrzenia. Zestawić z palnika i od razu dodać do niej miętę. Wymieszać i przykryć. Odstawić do zaparzenia i wystudzenia.

A w tym czasie…
… zmiksować chwilkę serek.

W oddzielnej misie roztrzepać jajka. Dodać do nich cukier. Zmiksować do połączenia.
Partiami dodawać ser (można na 3-4 razy) nadal miksując, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Z wystudzonej miętowej kremówki wyciągnąć miętę i dobrze odcisnąć.
Odciśnięte listki wyrzucić, natomiast zielonkawą kremówkę dodać do masy serowej.
Dodać również sok z cytryny.
Przesiać mąki i dodać do masy.
Na końcu dodać syrop miętowy i dosłownie chwilkę miksować do uzyskania jednolitej bezgrudkowej masy.

Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Uwaga uwaga, jest bardzo rzadka : )

Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Po włożeniu ciasta do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 150°C.
Piec przez około 1,5h.

Po upieczeniu, zostawić sernik jeszcze na chwilę w zamkniętym piekarniku.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach : )

Całkowicie wystudzony sernik polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 50ml kremówki
  • 50g mlecznej czekolady

Kremówkę podgrzać do momentu wrzenia. Zestawić z palnika. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przestudzić, żeby troszkę zgęstniała.
I polewać sernika!

*w oryginale jest 80g, ale aż tyle mięty to ja nie miałam ;P moje 20g wystarczyło, żeby nadać sernikowi mocno miętowy smak, więc wyobraźcie sobie co byłoby przy czterokrotnie większej porcji ;D
**u mnie syrop, ale może być też likier miętowy

To na tyle z gadania : )
Poczuj miętę do sernika ; )
Smacznego : )

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

7 uwag do wpisu “Sernik miętowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s