Chleb pszenno-razowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

W3Schools.com

Kiedy okazało się, że chlebek można samemu zrobić w domu i, co więcej, wychodzi pyszniasty, obiecałam sobie, że od czasu do czasu będę piekła swoje własne pieczywo. Naprawdę warto. Jak już kiedyś wspominałam, to uczucie, że upiekło się swój własny chleb – no bezcenne :)
Kto częściej zagląda na Sarenkę wie już z pewnością, że preferuję wypieki ciemno-ziarnisto-razowo-żytnie ;) Nic na to nie poradzę – nikt mnie nie przekona, że jasne pieczywo jest lepsze :)
Mówi się, że pierwsze razy są mocno przereklamowane… To mój drugi chlebek, więc wedle zasady powinien wyjść jeszcze lepszy niż pierwszy :) Ale że Sarenka jest sprawiedliwa, przyznaje, że oba są równie dobre. Nie będziemy faworyzować :)
A tak w ogóle, to jest nowa foremka, więc może niedługo uda się poszaleć z nowymi chlebusiami ;D

Składniki (na ok. 750g, forma 29x12cm):

  • 250g mąki pszennej razowej
  • 250g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka drobnego cukru
  • łyżeczka soli
  • 10g suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 300ml letniej wody

Mąki wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami.
Dolewając wodę zacząć wyrabiać ciasto. Dodać olej i konkretnie wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk i stanie sie bardziej elastyczne :)
Wyrabiałam dosyć długo, ale jak trzeba to trzeba :)

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h.

Formę posmarować masłem i wysypać otrębami.

Kiedy ciasto (mniej więcej) podwoi objętość, wyrobić je jeszcze raz, ale tym razem króciutko :)
Przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do urośnięcia.

Jak urosło wyglądało o tak:

photobucket.com

Posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Obsypać pestkami dyni… I piec!

A pieczemy w temp. 200°C przez ok. 30-35 minut.

I wychodzi nam…

photobucket.com

photobucket.com

Smacznego!!!

Przepis zapożyczony od pani Dorotki.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Chleb pszenno-razowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s