Piernik staropolski

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Oczywiście wszyscy już ten piernik znają i pieką go od tysięcy lat, tylko ja opóźniak ;P

Po raz kolejny… pierwszy raz na Sarence ;P
To jest pierwszy piernik w moim krótkim, ale jakże skomplikowanym życiu ;P W zeszłym roku pamiętam, że robiłam ekspresowe pierniczki, ale jakoś mnie nie porwały ;) Niezrażona piernikowym niepowodzeniem, postanowiłam upiec coś bardziej klasycznego. Poza tym, bardzo, ale to bardzo interesowało mnie jak ciasto może czekać ponad 5 tygodni na pieczenie! A jednak… Jak to powiadał taki jeden pan „niemożliwe stało się możliwe” :P Ciasto odstało swoje w lodówce, nie chciało się rozwałkować, upiekło się i… jest mistrzowskie! Już na drugi dzień po upieczeniu rozpływa się w ustach… Mhmm… Pychota :) Obiecałam sobie, że następnym razem nałożę więcej powideł albo sama zrobię jakąś masę śliwkową. Będzie jeszcze lepsze… o ile to możliwe :)

No i w końcu jakiś wpis typowo świąteczny. Udało się ;P
Wprost z Moich Wypieków… pierniczek :)

Wszystkiego co najlepsze w te Święta :)

Składniki (forma 32x21cm) – Ciasto przygotowujemy na 4-6 tygodni przed pieczeniem!!!

  • 250g miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • torebka przyprawy korzennej do piernika (40g)

Mąkę połączyć z sodą i solą. Wymieszać i odstawić.

Podgrzać miód z masłem i cukrem do momentu wrzenia.
Wymieszać dokładnie, żeby rozpuścił nam się cukier.
Przestudzić.

Do masy miodowej dodać mąkę z sodą i solą. Zamieszać.
Dodać mleko. Wmieszać.
Dodać jajka. Zamieszać.
Na końcu dodać przyprawę do piernika i całość dokładnie wyrobić.
Ciasto jest dosyć luźne, ale stężeje w lodówce :)

Przełożyć do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki… na kilka tygodni :)
Co jakiś czas można do niego zaglądać, czy wszystko z nim dobrze :)

photobucket.com

Pieczenie (na 5-7 dni przed świętami)

Po wspomnianych tygodniach wyciągamy nasze ciasto :)
Dzielimy na trzy części.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Blat podsypujemy delikatnie mąką i… próbujemy rozwałkować jedną z części ciasta na ok. 0,5 cm (reszta czeka w lodówce)
Samo wałkowanie łatwe nie jest. ale robimy co w naszej mocy :) próbując osiągnąć rozmiar foremki :)
Przekładamy do foremki i uzupełniamy luki nadmiarem ciasta ;D

Piec w temp 170°C przez około 15-20 minut.

Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta :)

Składanie piernika

Wystudzone blaty przekładamy powidłami śliwkowymi delikatnie je dociskając.
Obciążamy jakąś deską do krojenia i naszą ulubioną książką :)) Wtedy piernik na pewno się uda :)
Odstawić na kilka dni :)

Piernik można polewać czekoladą lub lukrem, co kto lubi :)

Polewa czekoladowa

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40g masła

Czekoladę posiekać.
Masło roztopić.
Dodać do niego czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy :)
Poczekać aż troszkę zgęstnieje i wylewać :)

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzącej wody

Cukier puder zalać wrzącą wodą.
Całość rozetrzeć łyżką do uzyskania gładkiej masy lukrowej :)
I… wylewać :)

Mój pierniczek był robiony z połowy porcji, dlatego jeśli chcemy uzyskać naprawdę ogromne ciacho, podwajamy składniki :)

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s