Pijak

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

To jest klasyk :)
Ciasto, które pamiętam z dzieciństwa (już wtedy poili mnie takimi alkoholowymi ;P)
Ciasto, które lubiłam od zawsze.
Ciasto, które musicie chociaż raz zrobić :)

Oczywiście nie oszukujmy się – to ciasto nie jest dla wszystkich. Podstawą jest porządne, ale to naprawdę porządne nasączenie. Bez niego nie ma pijaka, koniec kropka. I proszę, nie podchodźmy do nasączania ostrożnie ;) Ma być mokre, ma być alkoholowe, ma być ostre – jak to… pijak ;P
Biszkopty można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Na następny dzień składać ciacho i niech się przegryza przez noc, co by było pyszne w dniu podania ;)
Aha, i jak ktoś powie, że „ojej ojej, ale ten krem jest z gotowca, bleeee”, niech najpierw spróbuje :) Jest duża szansa, że przymknie oko, a może nawet zmieni zdanie :)

Zabrzmi to ryzykownie, ale… uwielbiam pijaka ;D

Składniki na jasny biszkopt (na jeden blat, forma 34x23cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Mąki przesiać. Odstawić.

Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )

Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy.

Piec w temp. 180°C przez ok. 15-20 minut.

W ten sam sposób przygotować drugi blat :)

Składniki na ciemny biszkopt (forma 34x23cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • bardzo czubata łyżka kakao

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki przesiać z kakao. Odstawić.

Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Podobnie jak przy jasnym biszkopcie, trochę to zajmie :)

Do masy jajecznej dodać część mąki i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy.

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

photobucket.com

Nasączenie:

  • półtorej szklanki wody
  • niepełna łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 50ml spirytusu

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę pogotować na małym ogniu.
Całkowicie wystudzić.

UWAGA! Spirytus dodajemy dopiero przed samym nasączaniem blatów.

Krem:

  • opakowanie Karpatki Oryginalnej z Delecty ;)
  • 2 i 3/4 szklanki mleka
  • półtorej kostki masła (w temp. pokojowej)
  • ok. 30ml spirytusu

Budyń karpatkowy zalać 3/4 szklanki mleka. Dokładnie rozprowadzić, żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby, przetrzeć przez sitko :)
Resztę mleka zagotować.
Mieszankę karpatkową dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać, gotując przez ok.3 minuty do zgęstnienia masy.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zimny krem zmiksować z masłem.
Dodać spirytus (można na 2-3 razy). Wmiksować do masy.

Ponadto:

  • opakowanie okrągłych biszkopcików
  • … jeszcze więcej spirytusu ;D

Składamy pijaka ;D

Odlewamy 3/4 szklanki z naszego nasączenia i dodajemy jeszcze 20ml spirytusu.

Na papierze do pieczenia kładziemy jasny biszkopt. Nasączamy go z obu stron.
Na biszkopt wykładamy 1/3 kremu karpatkowego. Wyrównujemy.
Przykrywamy ciemnym biszkoptem nasączonym z obu stron.
Po raz kolejny wykładamy trzecią część kremu i wyrównujemy.
Na koniec kładziemy jasny biszkopt (również nasączony) i przykrywamy go kremem. Wyrównujemy.

Na samą górę wykładamy biszkopty jeden obok drugiego i… polewamy najlepszą polewą czekoladową ;))

photobucket.com

Najlepsza polewa czekoladowa:

  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Cukier zmieszać z kakao. Dodać do masła i wody, Całość podgrzać, mieszając do otrzymania gładkiej masy.

Polać biszkopty i schłodzić w lodówce przez całą noc.

Pijanego smacznego! ;D

photobucket.com

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Pijak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s