Makowiec z przepisu Mamy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Skąd ten przepis – któż to wie? ;P
Ja go mam od Mamy. Mama pewnie od znajomej, a znajoma od znajomej znajomej ;P
I tak to jest :) Ale chyba zgodzicie się ze mną, że te wędrujące przepisy są najlepsze. Działają trochę jak głuchy telefon – zaczyna się od przepisu na biszkopcik, a kończy na torcie potrójnie śmietankowym z mango ;P No bo przecież jak każdy po drodze doda swoje własne modyfikacje, to później wychodzą różne cuda niewidy ;D

Nie przepadam za makowcami. Ogólnie mak w jakichkolwiek wypiekach niekoniecznie mnie zachęca ;)
Ale gdybym już miała robić makowca, to tylko z tego przepisu. Dlaczego? Bo znam, bo ufam, bo Mamusiny ;D

Jest to jeden z przepisów, które oddaję w ręce Mamy… i nie żałuję :)

Składniki na ciasto (na 3 makowce):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • margaryna (250g)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem.
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mąki i troszkę zagnieść.
Dodać jajka. Zagnieść.
Drożdże rozgnieść i wymieszać ze śmietaną. Dodać do ciasta i wyrobić.

Uformować kulę i wstawić do lodówki na około godzinę.

Składniki na masę makową (można przygotować dzień wcześniej):

  • 500g maku
  • paczka rodzynek (ok. 100g)
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu (właściwie to do smaku :))
  • łyżka masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 ubite białka

Mak sparzyć. Potrzymać na malutkim ogniu przez… no właśnie… Jak długo? Dobre pytanie :) Można z godzinkę, nie zaszkodzi mu :)
Po tym czasie, jeśli trzeba, odcedzić.

Zmielić raz.
Dodać cukier do masy i zmielić jeszcze dwukrotnie :)
(I co? Od zawsze powtarzam, że lepsze niż siłka, nie? ;P )

Dodać miód, aromat i roztopione, lekko przestudzone masło. Wymieszać.
Wmieszać rodzynki.

Dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.
UWAGA! Białka dodajemy bezpośrednio przed zwijaniem makowców.

Wykonanie:

Schłodzone ciasto podzielić na trzy części.

Podsypać mąką i rozwałkować.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć 1/3 masy makowej.
Zwinąć w roladę.
Przełożyć na papier do pieczenia. Zawinąć pozostawiając trochę luzu :) Makowce rosną :)

Postąpić identycznie z pozostałymi dwiema częściami ciasta :)

Przełożyć na blachę.
Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut.

Wystudzić.
Polukrować.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzącej wody

Cukier zalać wodą. Rozetrzeć do uzyskania gładkiej masy.
Lukru używamy wedle uznania. Jeśli trzeba więcej, dorabiamy kolejną szklankę ;D

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

6 uwag do wpisu “Makowiec z przepisu Mamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s