Czekoladowe Malibu

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Nazwę i przepis kradnę z Moich Wypieków.
Jak dla mnie to ciasto ma w sobie wszystko co lubię – jest ciężkie, wilgotne, mega-ekstra-super-czekoladowe i ma pyszny krem :)
Od razu na wstępie podkreślam, że wielbiciele delikatnych puszystych biszkoptów z pewnością nie zakochają się w Czekoladowym Malibu… Dlatego już teraz odsyłam do… hmm… na przykład do wuzetki :)
Dla tych natomiast, którzy nie mają nic przeciwko ciastom „gniotkom”, właśnie dla tych jest ten przepis. Polubicie to ciasto, jestem pewna. Chyba właśnie za to połączenie smaków – niby mocno czekoladowe, ale tak przyjemnie kokosowe zarazem :)
I chociaż niezłe cyrki odchodziły przy krojeniu ciasta na blaty (przyznaję, trzeba się nagimnastykować), nadal uważam, że warto warto warto :)

Składniki na ciasto (forma 27x23cm):

  • 55g gorzkiej czekolady
  • 85g kakao
  • 200ml wrzącej wody
  • 145g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90g masła
  • 180g drobnego cukru
  • 50g muscovado
  • 2 jajka
  • szklanka mleka kokosowego (250ml)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do niej kakao i zalać wrzącą wodą.
Bardzo dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
… Chwilę to zajmie ;)
Przestudzić.

Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i solą.

Cukry wymieszać.
Dodać pokrojone masło i zmiksować do połączenia.
Dodać jajka, po każdym dodaniu chwilę miksując.
Powinniśmy uzyskać dosyć puszystą masę.

Dodawać na zmianę część mleka kokosowego, część masy czekoladowej, miksując po każdym dodaniu.

Na koniec dodać suche składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Masę przelać do formy.
Piec w temp. 180°C przez około 40 minut.

Wystudzić.
Przekroić na dwa blaty (to nie jest taka łatwa sprawa, ale… co się nie da, jak się da ;P)

Składniki na krem kokosowy:

  • 1/3 szklanki kremówki (prosto z lodówki)
  • 220g mascarpone (prosto z lodówki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 solidne łyżki likieru kokosowego

Kremówkę ubić.
Dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać.
Przesiać cukier puder do kremu. Dodać wiórki i likier. Wymieszać do połączenia.

Ciasto przełożyć kremem.
Polać polewą i schłodzić :)

Polewa:

  • 125ml mleka kokosowego
  • 125g gorzkiej czekolady

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.
Mleko podgrzać do momentu wrzenia. Dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Odstawić do przestygnięcia i ściągnięcia.
Dopiero wtedy polewać ciasto :)

Smacznego!

photobucket.com

Advertisements

9 uwag do wpisu “Czekoladowe Malibu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s