Zrobienie jej to była tylko kwestia czasu :)
Od kiedy zobaczyłam ją u Lady Laury wiedziałam, że prędzej czy później zagości i w moim domu :)
Troszkę się obawiałam, bo w życiu nie robiłam rolady. Kiedy zaczęłam swoje nieudolne zwijanie biszkoptu, co niektórzy po raz kolejny pokazali mi, że w kuchni nie ma cackania ;P
Wyszła bezbłędnie. Biszkopt (ten sam co z przepisu na wuzetkę czy pijaka) przeżył zwijanie bez większych złamań, krem na bazie mleka w proszku – po prostu przepyszna słodycz roku :)
Całość – słodko, mlecznie i do powtórzenia :)
Laura – ¡muchas gracias ;D
Składniki na biszkopt (forma 34x23cm):
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- bardzo czubata łyżka kakao (może być półtorej łyżki)
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki przesiać z kakao. Odstawić.
Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )
Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )
Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.
Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu, biszkopt wyłożyć na papier śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę, tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć biszkopt razem z papierem śniadaniowym (lub ze ściereczką).
Zwijałam wzdłuż krótszego boku :)
Zawinięty wystudzić.
Składniki na mleczny krem:
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 250g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Do mleka dodać cukry. Zagotować.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.
Powoli dodać wystudzone mleko, nadal miksując.
Do masy przesiać mleko w proszku (można na dwa podejścia :)) i zmiksować do połączenia składników.
Uwaga! Krem z kategorii „ale słodki, ale wezmę jeszcze troszkę” ;P
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając, co by się nam rolada nie rozleciała :)
Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.
Można polać polewą :)
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 70g masła
Masło roztopić. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Zostawić na chwilę do przestudzenia.
Polewać :)
Smacznego!
świetna!
Dziękuję :)
Znamy wersję z kokosem :)
Czekoladowe Malibu było ostatnio tak dobre, że rolada kokosowa brzmi kusząco!
No i mój mąż ja zobaczył i mam mu upiec raz jeszcze .Piękna ,pyszna ,jesteś zdolniacha!.
:))) Muszę coś jeszcze od Ciebie ukraść ;)
Nie krępuj się ,pozdrawiam serdecznie!!.