Mleczna rolada

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Zrobienie jej to była tylko kwestia czasu :)
Od kiedy zobaczyłam ją u Lady Laury wiedziałam, że prędzej czy później zagości i w moim domu :)
Troszkę się obawiałam, bo w życiu nie robiłam rolady. Kiedy zaczęłam swoje nieudolne zwijanie biszkoptu, co niektórzy po raz kolejny pokazali mi, że w kuchni nie ma cackania ;P
Wyszła bezbłędnie. Biszkopt (ten sam co z przepisu na wuzetkę czy pijaka) przeżył zwijanie bez większych złamań, krem na bazie mleka w proszku – po prostu przepyszna słodycz roku :)
Całość – słodko, mlecznie i do powtórzenia :)
Laura – ¡muchas gracias ;D

Składniki na biszkopt (forma 34x23cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • bardzo czubata łyżka kakao (może być półtorej łyżki)

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki przesiać z kakao. Odstawić.

Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )

Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu, biszkopt wyłożyć na papier śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę, tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć biszkopt razem z papierem śniadaniowym (lub ze ściereczką).
Zwijałam wzdłuż krótszego boku :)
Zawinięty wystudzić.

photobucket.com

Składniki na mleczny krem:

  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Do mleka dodać cukry. Zagotować.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masło pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.
Powoli dodać wystudzone mleko, nadal miksując.
Do masy przesiać mleko w proszku (można na dwa podejścia :)) i zmiksować do połączenia składników.
Uwaga! Krem z kategorii „ale słodki, ale wezmę jeszcze troszkę” ;P

Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając, co by się nam rolada nie rozleciała :)
Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.

Można polać polewą :)

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70g masła

Masło roztopić. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Zostawić na chwilę do przestudzenia.
Polewać :)

Smacznego!

photobucket.com

Advertisements

7 uwag do wpisu “Mleczna rolada

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s