Rolada z marakują

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Miałam zrobiony marakuja curd i kombinowałam co by tu z nim zrobić… Koniec końców, zdecydowałam się po raz kolejny na rolowanie :) Poprzednia rolada wyszła taka dobra, że postanowiłam poeksperymentować tym razem z wersją bardziej egzotyczną.
Wyszła przesmaczna – delikatna, puszysta, z przyjemnym marakujowym posmakiem.
Niestety ma jeden minus… Nie najemy się jednym kawałkiem ;P Jest taka leciutka, że dokładka gwarantowana.
Jak zwykle w przypadku marakui, mogą nam przeszkadzać małe pestki w kremie, ale… kwestia przyzwyczajenia :)
Biszkopt dobrze Wam znany, tym razem wykonany z większej ilości jajek, chociaż myślę, że spokojnie można zrobić z mniejszej porcji (4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki).
Do wypróbowania, gorąco polecam :)

Składniki na biszkopt (forma 34x23cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki przesiać. Odstawić.

Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )

Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu, biszkopt wyłożyć na papier śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę (można obsypać delikatnie cukrem pudrem), tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć biszkopt razem z papierem śniadaniowym (lub ze ściereczką).
Zwijałam wzdłuż krótszego boku :)
Zawinięty wystudzić.

Wieczorne studzenie:

photobucket.com

Nasączenie:

  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • łyżka spirytusu
  • łyżeczka cukru pudru (u mnie spora)

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Przestudzić.

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • ok. 170g marakuja curd (myślę, że dałam około 5-6 pełnych łyżeczek)

Mascarpone delikatnie wymieszać łyżką z curdem do połączenia.
Miksowanie jest raczej niewskazane – serek mascarpone może się zwarzyć.

Biszkopt rozwinąć, nasączyć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając.
Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.

Jeśli rolada ma mało cukru pudru na wierzchu, można ją jeszcze delikatnie obsypać.

I jeszcze poranne próbowanie :)

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Smacznego!!!

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Rolada z marakują

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s