Wieniec cynamonowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Zrobiony dzisiaj, wstawiony dzisiaj!
Dlaczego? Bo jest prze-pysz-ny!!!
Zbierałam się oczywiście kilka dobrych tygodni, żeby go zrobić. Przejrzałam chyba kilkanaście blogów, co by porównać różne rodzaje ciast drożdżowych i… właściwie zachwycałam się nad każdym zdjęciem :) Koniec końców, wylądowałam oczywiście na Moich Wypiekach. Ufam tym przepisom bezgranicznie :)
Z oryginalnego przepisu podkradłam pomysł na samo ciasto i zrobiłam dwa mniejsze wieńce (drugi już wkrótce :)) i sama nie wiem, który lepszy…
Jedno Wam powiem – jak mnie ten cynamonowy mógłby składać się z samej przypieczonej skórki :D O Boziu, jakie to dobre :D

Proporcje podaję tak jak w oryginalnym przepisie, jednak podkreślam, że wyjdzie Wam z tego naprawdę ogromne ciastucho. Dlatego proponuję zrobić albo z połowy porcji albo… lepiej! tak jak u mnie, dwa mniejsze wieńce ;D

——————————————————–

Z góry przepraszam za moje chaotyczne wypociny, ale przed chwilą Kamilek zdobył złoty medal na Olimpiadzie i troszkę mnie poniosło :D
A teraz zapraszam na wieniec!

Składniki na ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 120g masła
  • pół szklanki cukru waniliowego (u mnie cukier puder z wanilią własnej roboty :))*
  • 2 jajka
  • żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 12g drożdży instant

Masło roztopić. Przestudzić.

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą.

Jajka roztrzepać. Dodać letnie mleko i cukier. Dokładnie wymieszać.

Do suchych składników wlać mleko z jajkami i cukrem i zacząć wyrabiać ciasto.
Idzie dosyć topornie, bo jednak w przepisie jest sporo mąki :)

Jak już troszkę wyrobimy ciasto, dodać roztopione masło i wyrobić naprawdę porządnie na gładką i elastyczną masę.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej podwojenia objętości)

W tym czasie można przygotować sobie posypkę :)

Posypka cynamonowa:

  • 3 łyżki masła (do posmarowania ciasta)
  • niecałe pół szklanki drobnego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Masło roztopić. Przestudzić.

Cukier wymieszać z cynamonem.

Wykonanie:

Kiedy ciasto wyrośnie, podsypać blat mąką (ale nie za dużo) i rozwałkować ciasto na naprawdę spory prostokąt.
Posmarować rozwałkowane ciasto masłem i obsypać nadzieniem cynamonowym.
Ciasto zwinąć w roladę.
Roladę przeciąć wzdłuż na pół (zostawiając początek nieprzecięty) i zacząć zaplatać ciasto starając się, aby posypka zawsze była na wierzchu.
Połączyć dwa końce tworząc wieniec :)
Ale co ja będę tu opisywała, kiedy wszystko można zobaczyć na własne oczęta tutaj :)
No, teraz powinno być łatwiej :)

Ciasto odstawić na chwilę do napuszenia.
Przed pieczeniem można posmarować je roztopionym masłem.

Blachę posmarować masłem.

Piec w temp. 190°C około 35-40 minut.

Pyszności!

photobucket.com

photobucket.com

*jeśli używam zwykłego cukru, autorka sugeruje dodać 8g cukru waniliowego :)

To jeszcze raz, Pyszności! :)

Reklamy

9 uwag do wpisu “Wieniec cynamonowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s