Grahamki

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Robiłam je jakiś czas temu, ale tak szybko zniknęły, że nie było mowy o jakichkolwiek zdjęciach.
Tym razem poszło troszkę sprawniej :)

Smakują inaczej niż pozostałe ciemne pieczywo ze względu na spory dodatek miodu oraz (a właściwie przede wszystkim) ze względu na użycie mąki grahama. Nie wszędzie można ją znaleźć, ale jak już się uda, polecam kupić – zawsze dobrze mieć taki specyfik pod ręką :) Szczególnie kiedy w ostatniej chwili okaże się, że nie ma razowego pieczywa w domu, a chce się bardzo ;P
Ciasto wyrabia się bardzo długo (chyba jedno z bardziej wymagających), ale opłaca się, oj opłaca :) Po porządnym wyrobieniu jest super elastyczne i bardzo współpracujące przy formowaniu bułeczek :)

Wzięłam się za pieczenie późnym wieczorem, żeby móc z samego rana zjeść pyszne śniadanko :)
(A rano okazało się, że kilka już zniknęło :P)

Jedne z moich ulubionych :)

Składniki (na ok. 8 sporych grahamek):

  • 2,5 szklanki mąki grahama
  • szklanka mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki letniej wody
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2-2.5 łyżki miodu
  • 30ml oleju

Mąki wymieszać z drożdżami i solą.

Wodę połączyć z mlekiem, miodem i olejem.

Suche składniki zalać mokrymi (można na kilka razy) i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Powinno zacząć odklejać się od dłoni i nie mieć żadnych grudek :)
Wyrabiałam je naprawdę długo – myślę, że około 10 minut! (ręka odpada ;P) Ale po dłuższej chwili naprawdę widać efekty wyrabiania :)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości)

Formę posmarować masłem i obsypać otrębami.

Kiedy ciasto jest już odpowiednio wyrośnięte, wyrobić je jeszcze raz przez chwilkę.
Odrywać po kawałku ciasta formując bułeczki.
Układać na blaszce.
Zostawić jeszcze chwilkę do napuszenia bułeczek.

Można przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Ale nie trzeba :) Wtedy bułeczki nie będą błyszczące :)

Piec w temp. 200°C przez około 25-28 minut.

Niech poranek będzie pyszny! :)

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

Advertisements

6 uwag do wpisu “Grahamki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s