Wieniec orzechowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Jest i drugi!
Chyba jednak pysześniejszy ;P

Tak jak już wspominałam, robiony z tego samego ciasta co wieniec cynamonowy z odrobinkę innym nadzieniem. Oprócz cynamonu i cukru dodałam jeszcze zmielone orzechy. Jak wyszło? Smakowicie :) Podobnie jak przy cynamonowym, tak i tutaj nie można oderwać się od super chrupiącej skórki :)
Początkowo miałam obawy, że orzechy nadadzą ciastu niepotrzebnej goryczki, ale nic z tych rzeczy – wyszło idealnie :)
I jakoś tak… lepiej się zaplatał :)
No po prostu wygląda i smakuje przednio ;)
Zachęcam!

Przepis na ciasto ——-> o, tutaj jest :)

Nadzienie orzechowo-cynamonowe:

  • 100g orzechów włoskich (u mnie prawie pełna szklanka)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka cynamonu

Orzechy zmielić (do prawie konsystencji piasku)
Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Wykonanie:

Kiedy ciasto wyrośnie, podsypać blat mąką (ale nie za dużo) i rozwałkować ciasto na naprawdę spory prostokąt.
Posmarować rozwałkowane ciasto masłem i obsypać nadzieniem orzechowym.
Ciasto zwinąć w roladę.
Roladę przeciąć wzdłuż na pół (zostawiając początek nieprzecięty) i zacząć zaplatać ciasto starając się, aby posypka zawsze była na wierzchu.
Połączyć dwa końce tworząc wieniec :)
Aby ogarnąć to wizualnie, zapraszam tutaj :)

Ciasto odstawić na chwilę do napuszenia.

photobucket.com

Blachę posmarować masłem.

Piec w temp. 190°C około 35-40 minut.

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

Inspirejszyn – Moje Wypieki.

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Wieniec orzechowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s