Bułeczki z siemieniem lnianym

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Wypróbowywania ciemnego pieczywa ciąg dalszy :)
W związku z tym, mam coraz większy problem ze wskazaniem, które pieczywko jest najlepsze! W kategorii bułek uwielbiam grahamki, są przepyszne, naprawdę. Ale… te bułeczki podeszły mi chyba jeszcze bardziej… A może są równie dobre..? :) Wrócę do obu przepisów, to wiem :)

Na mące razowej, z ziarnami, czyli tak jak Sarenki lubią najbardziej :)
Gorąco polecam!

Składniki (na 8 dużych bułek):

  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki miodu
  • duże jajko
  • półtorej łyżki masła (do roztopienia)
  • 2 1/4 mąki pszennej
  • 1 1/4 mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • półtorej łyżeczki soli
  • 10g świeżych drożdży (lub 5g suchych)

Siemię lniane zblendować lub zmielić do konsystencji piasku.

Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka. Dodać miód i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Drożdże będą rosły baaaardzo słabo, ale powinny ruszyć :)

Mąki wymieszać ze zmielonym siemieniem lnianym i solą.
Dodać wyrośnięte drożdże. Zamieszać.
Dodać mleko wymieszane z wodą. Zacząć wyrabiać ciasto.
Dodać roztrzepane jajko nadal wyrabiając.
Na koniec dodać roztopione masło i wyrobić do uzyskania w miarę elastycznej masy (będzie jednak trochę kleista)

Odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5h)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Po tym czasie, ciasto chwileczkę wyrobić.
Odrywać większe kawałki ciasta formując bułki. Odkładać na formę.

Zostawić do napuszenia :)

photobucket.com

Przed pieczeniem bułki można posmarować letnią wodą lub roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami :)

Piec w temp. 180°C przez około 40 minut.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Z przepisu pani Doroty :)

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Bułeczki z siemieniem lnianym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s