Flapjack

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Jak ja to lubię!!! O ja!
Wiem, że o owsiano-ziarnistych wypiekach nie ma co ze mną rozmawiać, bo… będę zachwalać prawie wszystkie ;P Ale! Ale! Flapjack jest jednym z moich ulubionych. Tak na bardzo poważnie.
Najlepszym dowodem niech będzie to, że robię go po raz trzeci i jak do tej pory nie zdążyłam pstryknąć ani jednego zdjęcia ;)
Czy się kruszy, ktoś zapyta… Tak tak, kruszy się, ale nie na tyle, żeby nie dało się uformować pysznych kwadracików.
Wariacje z owocami suszonymi dowolne :)
Hmmm… coś jeszcze?
Tak! Zrobić!

Składniki (forma 29x12cm):

  • 300g płatków owsianych
  • 75g suszonych owoców (z tego co pamiętam, wrzuciłam z 3 morelki  i z 8 śliweczek ;P)
  • 50g cukru muscovado
  • 120g masła
  • 75-80ml miodu

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Suszone owoce rozdrobnić.
Można wrzucić na kilka sekund do blendera.

Suche składniki, czyli płatki, owoce i cukier wymieszać.

Masło roztopić z miodem, starając się nie doprowadzić do zagotowania miksturki :)

Suche składniki polać miksturką i dokładnie wymieszać.

Całość przełożyć do formy i mocno docisnąć do spodu.

Piec w temp. 180°C przez około 25-30 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika, ponacinać flapjack i pozostawić do wystudzenia :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Przepis od pani Dorotki z maleńkimi zmianami :)

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Flapjack

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s