Lody czekoladowe – klasyka :)

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Tak, zrobiło się ciepło.
Tak, jest faza na kręcenie lodów.
Tak, te czekoladowe na stałe zagoszczą u mnie w domu :)

Intensywnie czekoladowe. Świetna kremowa konsystencja, bez żadnych bryłek lodu. Proste wykonanie.
Ja nie mam żadnych pytań… :)

Składniki (na ok. 700ml lodów):

  • 300ml kremówki
  • 300ml mleka
  • 90g cukru (ok. 1/3 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60g mlecznej czekolady
  • płaska łyżeczka aromatu waniliowego (następnym razem zamiast aromatu dam łyżkę wódki :))

Obie czekolady pokroić na drobne kawałki.

Żółtka ubić do białości.

Mleko podgrzać z kremówką i cukrem do rozpuszczenia cukru. Nie gotować :)

Do ciepłej masy mlecznej dodać masę jajeczną, cały czas mieszając i podgrzewając na małym ogniu.
Trochę to zajmie :)

Kiedy masa zacznie mocno gęstnieć, zdjąć z ognia. Nie doprowadzać do wrzenia.

Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia.
Dodać aromat. Wymieszać.

Zostawić w lodówce na noc do schłodzenia.

Następnego dnia jak zwykle miksujemy co godzinę, półtorej :)
Kiedy masa będzie już na tyle gęsta, że ciężko będzie ją miksować, pozostawiamy w zamrażalniku :)

Smacznego!

Z niezastąpionych Moich Wypieków :)

Advertisements

5 uwag do wpisu “Lody czekoladowe – klasyka :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s