Babka marmurkowa

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

A na Święta były u mnie tradycyjnie babki.
Dobrze znana marmurkowa, ale jakby troszkę cięższa, a to przez dodatek czekolady :)
Baaardzo obawiałam się zakalca. Część czekoladowa jest dosyć zbita, ale… udało się! :)

Poświątecznie :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła (w temp. pokojowej)
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

Masło zmiksować z cukrem do połączenia.

Zacząć dodawać jajka, miksując po dodaniu każdego.
Masa zwarzyła się i już był strach w oczach, ale ale… wszystko dobrze się skończyło ;P

Dodać aromat i zmiksować.

Dodawać mąkę na zmianę z mlekiem nadal miksując.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Jasną masę podzielić na pół.
Do jednej części dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Do formy wylewać jasną i ciemną masę naprzemiennie.
Po wylaniu, przemieszać jeszcze wykałaczką lub łyżką.

Piec w temp. 160°C przez około 70-80 minut.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Babka marmurkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s