Lody marakuja

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Przebój lata!
… Szkoda tylko, że marakui brak ;P

Superancko kremowe, nieprzesadnie słodkie, z dużą ilością pesteczek :)
Oczywiście jeśli ktoś sobie życzy, można zrobić wersję bezpestkową, ale… czy to będzie to samo? ;)

Żeby tylko udało się znaleźć jeszcze jakąś marakuję… Byłoby dobrze, bo te lody są absolutnie do powtórzenia!

Składniki (na ok. 1l):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • miąższ z 8-9 owoców marakui

Mleko podgrzać z kremówką i cukrem, mieszając do rozpuszczenia cukru.
Zestawić z palnika.

Żółtka roztrzepać.
Dodać do nich kilka łyżek ciepłej masy mlecznej i zamieszać.
Musimy trochę rozgrzać jajka ;P

Na małym ogniu podgrzewać znów mleko dodając żółtka. Cały czas mieszać.
Mieszamy, mieszamy aż do zgęstnienia masy, nie dopuszczając do wrzenia!
Przed samym momentem wrzenia zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Wydrążamy miąższ z owoców.

Kiedy masa jajeczna wystygnie, dodajemy miąższ, miksujemy i zostawiamy w lodówce na noc do całkowitego wystudzenia.

A rano?
Rano miksujemy co 1,5-2h i chowamy do zmrożenia po każdym miksowaniu. Kiedy lody będą na tyle twarde, że nie da ich się miksować, zostawiamy na dobre w zamrażalniku :)

Są pyszne!
Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

A inspirację znalazłam tutaj :)

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Lody marakuja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s