Nietypowy torcik bezowy :)

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Przepisy z Moich Wypieków uwielbiam.
Tak prawdę mówiąc, chyba jeszcze się na nich nie zawiodłam :)
Kiedy pani Dorota oznajmiła, że wydaje książkę, wiedziałam, że bardzo, ale to bardzo chciałabym ją mieć u siebie na półce. Bo niby przepisy praktycznie te same, ale jednak co książka to książka :) Szeleści, pachnie, zajmuje trochę miejsca w pokoju… Tylko czekam kiedy się upaprze w kuchni :))

Właśnie w tej książce znalazłam przepis na tę bezę… Chociaż bezy to nie przypomina, nic a nic.
Mama mówiła, że jak makowiec… Ciocia, że jak keks… A może trochę ciasto czekoladowe? :)
W każdym razie, jak zobaczyłam sześć białek w przepise, już wiedziałam co zrobię z pozostałych żółtek (o, to można na przykład zrobić :))
Torcik jest rzeczywiście leciutki. Bardzo smaczny i, co ważne, robi się go ekspresowo.
Baaardzo fajny przepis :)

Składniki (forma 24cm):

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g suszonej żurawiny
  • 50g startej gorzkiej czekolady
  • 50g startej mlecznej czekolady
  • szczypta soli

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej miksując.

photobucket.com

Dodać orzechy, suszone owoce i czekoladę i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wyrównać.

Piec przez 60 minut w temp. 170°C.

Po upieczeniu, wystudzić.

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 6 łyżek nutelli
  • 2-3 łyżki likieru orzechowego

Mascarpone wymieszać z nutellą. Dodać likier. Wymieszać.

Wyłożyć na bezę.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

6 uwag do wpisu “Nietypowy torcik bezowy :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s