Lody truflowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Gdybym wiedziała, że produkcja domowych lodów jest taka prosta…
Coś czuję, że w tym roku moi najbliżsi znienawidzą lody ;P

U pani Doroty występują pod inną nazwą. Pozwoliłam sobie nazwać je truflowymi, bo to był pierwszy smak, który przyszedł mi do głowy kiedy ich spróbowałam. Takie… cukierki trufle w wersji chłodzącej :)

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Super sposób na zalegające banany i… domowy baileys :)

Składniki (na około 1l lodów):

  • 170g gorzkiej czekolady
  • 280ml mleka
  • 280 ml likieru Baileys
  • 3 dojrzałe banany
  • 50ml ciemnego rumu

Czekoladę roztopić w mleku, podgrzewając do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

Banany zblendować z alkoholami.
Otrzymamy taką papkę bananową ;)

Do papki dodajemy masę czekoladową.
Schładzamy do temperatury lodówkowej (najlepiej przez noc :))

Na następny dzień miksujemy co jakieś 2 godzinki.
Po każdym miksowaniu przekładamy lody do zamrażalnika.

Kiedy lody będą na tyle twarde, że nie da się ich miksować, chowamy do zamrażalnika do całkowiego zmrożenia :)

Smacznego!

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Lody truflowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s