Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

A więc powrócił do mnie mój ukochany aparat :)
I o mało brakowało, a nie zdążyłabym zrobić nawet jednego zdjęcia moich wypieków! Jakoś tak szybko się rozeszły :)
Przerwa była dosyć długa, nad czym do tej pory ubolewam… Ale już jestem :) Nadrabiam stracone kalorie ;P

Oba ciacha, które udało mi się ostatnio zrobić są niby słodkie, ale… z kwaśnym przegryźnięciem :) I jak to zwykle bywa, właśnie to kwaśne przegryźnięcie nadaje smaku całemu ciastu.

Jeśli ktoś z Was lubuje się w cytrynowych słodkościach, zakocha się w tym musie od pierwszego posmakowania :)
Trzeba niestety przyznać, że mus jest dosyć wybredny jeśli chodzi o samo wykonanie… Miałam z nim małe przeboje, ale koniec końców, bardzo zjadliwy :)) Myślę, że następnym razem konsystencja wyjdzie jeszcze lepsza :)

Także… robimy to ciasto… Musowo :)

Składniki na spód (forma 21cm):

  • 4 jajka
  • 150g cukru pudru (taka porządna szklanka z górką)
  • 45g kakao

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Same żółtka zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania jasnej i gęstej masy.
Kakao przesiać do masy i całość zmiksować do połączenia. Wyjdzie bardzo, ale to bardzo gęste… :)

Białka ubić na sztywno i… teraz najtrudniejsze – dodawać pianę do gęstej masy… Można na 2-3 razy wmieszać ją stopniowo. Trzeba do tego troszkę cierpliwości :)

Wymieszaną masę (już troszkę luźniejszą) przełożyć do formy. Wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez około 30-40 minut.
Trzeba podglądać, czy ciasto za bardzo się nie przypala :)

Wystudzić w tortownicy.

Składniki na mus cytrynowy:

  • pół szklanki soku z cytryny
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 115g masła (bardzo bardzo miękkiego -> jeśli dodamy zbyt twarde masło do musu, powstanę grudki)
  • troszkę skórki otartej z cytryny (dałam z pół łyżeczki)
  • szklanka kremówki

Sok z cytryny zagotować z połową szklanki cukru.

Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem do połączenia.
Dodawać stopniowo ciepły sok cytrynowy, cały czas miksując.

Jak już wszystkie składniki się połączą, wrócić z masą do garnuszka i ponownie podgrzewać.
Mieszać, mieszać, mieszać… Bardzo intensywnie mieszać!
Jak zacznie bulgotać, zdjąć z ognia.

Masę budyniową (gorącą) ubijać bardzo bardzo długo, aż wystygnie i zwiększy swoją objętość. Stanie się też bardziej kremowa :)

Zacząć dodawać miękkie masło, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując.

Dodać skórkę z cytryny i całość zmiksować do połączenia.

Kremówkę ubić na sztywno w osobnej misie i delikatnie wmieszać w masę cytrynową (jest niestety ryzko zwarzenia się masy… myślę, że kremówka nie powinna być za zimna podczas dodawania jej do masy)

Masę przełożyć na wystudzony spód. Wyrównać.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Uff… Trochę roboty przy tym jest :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

————————————–
Kurczę, zapomniałam dodać, że przepis jest od pani Doroty, a znajdziecie go tutaj :)

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s