I kolejne ciasto tak nie do końca na słodko :)
Dżem porzeczkowy świetnie przegryza słodkość dwóch kremów. Baaardzo lubię takie połączenia smaków :)
Zdecydowałam się zrobić je z połowy porcji. Tak na próbę :)
I przyznaję, że nawet z połowy porcji ciasta wychodzi spoooooro. Aż strach pomyśleć, ile wyszłoby z całości! Kto to zje? No dobra, z tym akurat może nie byłoby problemu ;P
A o samym porzeczkowcu – blaty są dosyć miękkie same w sobie, więc zrezygnowałam z nasączania, kremy leciutkie jak piórko :) Plus kwaskowy dżemik – no superowe :)
Podaję składniki na całą porcję jak w oryginalnym przepisie.
Składniki na blaty (forma 35x25cm):
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki wody
- szklanka cukru
- 5 płaskich łyżek kakao
- 5 jajek
- pół szklanki drobnego cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
Sam spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw podgrzać pierwszą część składników, czyli olej, wodę, cukier i kakao, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia całości.
Całkowicie wystudzić.
Następnie…
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Odstawić.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, stopniowo na kilka podejść :)
Zacząć dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując do otrzymania kremowej konsystencji.
Do masy jajecznej dodać wystudzoną mieszankę. Wmiksować.
Delikatnie wmieszać suche składniki.
Masę wyłożyć do formy. Wyrównać.
Piec w temp. 180°C przez około 40-45 minut.
Po wystudzeniu, przekroić ciasto na dwa blaty.
Krem:
- 200g miękkiego masła
- 500g serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
Masło zmiksować z cukrem do połączenia i otrzymania jasnej masy.
Stopniowo dodawać serek, cały czas miksując.
Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników :)
! Jeśli stosujemy serek kremowy o słonawym smaku, można dodać troszkę więcej cukru :)
Krem śmietankowy:
- 500ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 spore łyżki mascarpone
Kremówkę ubić z mascarpone do uzyskania kremowej masy. Powinna troszkę zgęstnieć :)
Na koniec dodać cukier puder i wmiksować.
Nie ubijać za długo – mascarpone lubi płatać figle ;)
Dodatkowo:
- ok. 700-800g dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Blat posmarować połową dżemu.
Na dżem wyłożyć krem. Wyrównać.
Następnie na krem położyć drugi blat. Posmarować go resztą dżemu.
Na samą górę nałożyć krem śmietankowy. Wyrównać.
Obsypać startą gorzką czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
I… podawać :)
Smacznego!
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Przepyszne :)
zrobię więcej :)
Też robię zawsze z połowy porcji ,ciacho super .
wszystkim bardzo smakowało :) może następnym razem z całej porcji..? :)
Uwielbiam to ciasto :)
rzeczywiście smaczne :) muszę skusić się na jeszcze jednego przekładańca :)
Mnia …. urocze i bardzo smakowicie ciasto. Porzeczki czarne uwielbiam
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
zaraz zrobię wywiad środowiskowy :D
Wygląda kusząco :)
Gdybym wiedziała, że taki dobry, zrobiłabym wcześniej :)