Orzechowy torcik bezowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Bezowe wypieki są super! Szybko i pysznie :)
Chyba najwięcej czasu zajmuje samo studzenie bezy, bo wykonanie to kwestia 15 minut :)

Beza jest bardzo orzechowa, krem bardzo czekoladowy… Chyba nie ma lepszej rekomendacji :)
Zapraszam czerwcowo :)
Rozpusta na Dzień Dziecka :)

Składniki na blaty bezowe (forma 21cm)*:

  • 150g orzechów laskowych
  • 5 białek
  • 250g drobnego cukru
  • łyżka soku z cytryny

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia**

Orzechy podprażyć na patelni.
Obrać ze skórek.
Zblendować do konsystencji piasku.

photobucket.com

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, stopniowo łyżka po łyżce.
Piana powinna być sztywna i błyszcząca :)

Dodać sok z cytryny i zmiksować.

Dodać orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką.

Masę przełożyć do formy. Wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez około 35-40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 140ml kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Mascarpone ubić z kremówką do otrzymania w miarę sztywnej masy (ale nie ubijać za długo!)

Dodać jeszcze ciepłą czekoladę i króciutko zmiksować.

Wykonanie:

Blaty przełożyć kremem :)

Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

*podzieliłam składniki na pół i piekłam oba blaty oddzielnie, jeden po drugim :)
** następnym razem spróbuję piec bez papieru… moja beza była według mnie za mało chrupiąca na zewnątrz :)

photobucket.com

photobucket.com

Przepis jako kolejny odhaczony z listy must-bake od pani Doroty.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Orzechowy torcik bezowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s