Lody truskawkowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Sezon na truskawki! Tak tak tak!
No dobrze, bardziej lubię maliny, ale jak na razie z braku laku… ;P

Robiłam już te lody w zeszłym roku, ale… zdarzył się wtedy pewien wypadeczek w kuchni, o którym lepiej zapomnieć ;P
Tym razem wszystko poszło jak po maśle :)

Lody są ekstremalnie truskawkowe! Ale tak naprawdę naprawdę!
Zmiatają te kupne bezsprzecznie :)

To będzie Truskawkowy Czerwiec :)

Składniki (na ok. 1,5 lodów):

  • 500g truskawek
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 6 żółtek
  • szklanka drobnego cukru

Owoce umyć i odszypułkować.
Zblendować z sokiem z cytryny.

Mleko podgrzać z kremówką i ziarenkami wanilii do momentu wrzenia.
Zestawić z ognia do przestygnięcia.

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodać do ciepłej masy mlecznej, cały czas mieszając.
Podgrzewać całość do momentu wrzenia.
Nie gotować!!!

Przed samym momentem wrzenia, zdjąć z ognia i dodać masę truskawkową.
Wymieszać do połączenia.

Schłodzić w lodówce przez noc.

Na drugi dzień zmiksować masę i włożyć do zamrażalnika.
Czynność tę powtarzać… póki się da ;P Co godzinę, półtorej :)
Dopóki da się miksować, miksujemy :)
Kiedy masa będzie już za gęsta do miksowania, zostawiamy lody w zamrażalniku :)

Smacznego!

photobucket.com

Z Moich Wypieków.

2 uwagi do wpisu “Lody truskawkowe

Dodaj odpowiedź do ladylaurabloq Anuluj pisanie odpowiedzi