Lody truskawkowo-rabarbarowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Nigdy w życiu nie pomyślałabym, żeby dodać rabarbar do lodów!
Co więcej, w życiu nie pomyślałabym, że takie połączenie może być dobre!
No więc, proszę Państwa, po raz kolejny pomyliłabym się i to baaaardzo :)

Co jakiś czas staram się przeglądać daną kategorię i wybierać swoje najulubieńsze przepisy. Jak się okazało, po przeglądnięciu Lodów, kompletnie nie byłam w stanie wybrać, które przepisy są lepsze, a które jeszcze lepsiejsze ;)

Teraz jeszcze ten przepis na truskawkowo-rabarbarowe… Jak dla mnie na pewno w Top5!
Mama mówi, że bardzo uzależniają… Nie trudno się nie zgodzić :)
Rabarbar idealnie wkomponował się w waniliowy smak lodów.

Mam tylko nadzieję, że moja kochana Ciocia pozwoli się jeszcze raz obrabować z kilku łodyżek ;)
Bo zrobię je ponownie! Na pewno!

Składniki (na troszkę ponad 1l lodów):

  • 500ml mleka
  • 250ml kremówki
  • 100g cukru (odrobinę mniej niż pół szklanki)
  • 3 żółtka
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Mleko razem z kremówką i aromatem podgrzać, doprowadzając do wrzenia.
Zdjąć z ognia.
Przestudzić.

Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę.

Dodać do ciepłego mleka, cały czas mieszając.
Podgrzewać na słabym ogniu i mieszać i mieszać i mieszać :)

Kiedy masa zacznie oblebiać szpatułkę i gęstnieć, zdjąć z ognia.
Nie gotować!!!

Schłodzić przez noc w lodówce.

Składniki na rabarbar i truskawki w karmelu:

  • 300g rabarbaru (ok. 5-6 cienkich łodyżek)
  • 200g truskawek
  • 130g cukru
  • 3 łyżki wody

Rabarbar i truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

photobucket.com

Wysypać cukier na patelnię.
Zalać wodą.
Podgrzewać na średnim ogniu.

I teraz tak, u pani Doroty jest napisane, żeby nie mieszać ani razu… Jak mamy patelnię z cienkim dnem i nie ruszymy jej nawet na chwilkę, możliwe, że karmel się przypali… Jak zwykle trzeba obserwować :)

Pogrzewamy aż cukier nie zacznie brązowieć.
Możemy wtedy troszkę zwiększyć ogień.

Do gotowego już karmelu dodajemy rabarbar i truskawki. Wmieszowujemy :)

Podgrzewamy na małym ogniu do odparowania części wody :)

Podobnie jak z masą na lody, studzimy przez noc w lodówce.

Wykonanie:

Na następny dzień miksujemy co jakąś godzinkę, półtrej.
Po każdym miksowaniu przekładamy lody do zamrażalnika.

Kiedy lody będą na tyle twarde, że nie da się ich miksować, dodajemy naszą mieszankę rabarbarowo-truskawkową, wmieszowujemy w lody i chowamy do zamrażalnika do całkowiego zmrożenia :)

Smacznego!

Reklamy

5 uwag do wpisu “Lody truskawkowo-rabarbarowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s