Pavlova skąpana w kawie :)

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Pokochałam bezy, bo robi się je ekspresowo.
Gorzej z suszeniem i studzeniem… To już troszkę zajmuje ;P
Po lodach truskawkowych zostało 6 białek… I od razu pewnego poranka wyskakują na mnie bezy z Krainy Sosny :) Poszukałam, poszperałam i znalazłam Ją :)
Imponująca. Musiałam ją zrobić. Sos kawowy przeważył :)
BEZ wymówek! Robimy :)

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Odrysować koło o średnicy ok. 20cm -> można użyć tortownicy do odrysowania :)

Białka ubić do sztywności.
Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo… Bez pośpiechu, bez pośpiechu :)

Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Kiedy skończymy dodawać cukier, jeszcze chwilkę pomiksować.

Dodać sok z cytryny i mąkę.
Zmiksować do połączenia.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i płaską szpatułką starać się wyrównać bezę :)

photobucket.com

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Po włożeniu bezy do piekarnika, zmniejszyć od razu temperaturę do 150°C.

Suszyć przez około 1,5h.

Studzić w leciutko uchylonym piekarniku przez kilka godzin, najlepiej całą noc :)

photobucket.com

Sos kawowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kremówki

Masło roztopić z cukrem.
Dodać kawę i kremówkę i wymieszać do połączenia.
Ostudzić.

Krem kawowy:

  • 200ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Kawę zaparzyć w jednej łyżce gotującej wody.

Ubić kremówkę.
Kiedy zacznie gęstnieć dodać przesiany cukier i kawę i zmiksować krótko do połączenia.

Krem wyłożyć na bezę.

Polać sosem kawowym :)

… I rozkoszować się :)

photobucket.com

photobucket.com

12 uwag do wpisu “Pavlova skąpana w kawie :)

Dodaj odpowiedź do marta Anuluj pisanie odpowiedzi