Lody z czerwonej porzeczki

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Ależ to była przerwa!
Aż mi teraz jakoś głupio upiec ciasto…
I jak piszę ten post też jakoś dziwnie :)

No, ale pierwsze koty za płoty – są lody! Taki teraz jest szał na porzeczki (szczególnie u pani Doroty) więc postanowiłam wypróbować… a że ostatnio mogłabym się żywić tylko lodami, długo się nie zastanawiałam :)

Maksymalnie kwaskowe! Ale tak super-ekstra-przyjemnie! Uwielbiam takie orzeźwiające lody.
Nie zamarzają na kamień, kryształków też jakoś specjalnie nie zauważyłam :)
Bardzo bardzo, ale to bardzo do powtórzenia :)
Jeszcze z czarnej porzeczki muszę wypróbować, oj tak :)

Składniki (na ok. 1l lodów):

  • 500g czerwonej porzeczki
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru + 1/2 szklanki cukru

Porzeczki umyć, pozbawić gałązek.
Zasypać połową szklanki cukru i zagotować, cały czas mieszając.
Po zagotowaniu, przetrzeć przez sitko.
Odstawić.

Mleko z kremówką doprowadzić do wrzenia.
Odstawić.

Żółtka ubić z 1/3 szklanki cukru na jasną puszystą masę.
Dodać do ciepłej masy mlecznej, cały czas mieszając.
Podgrzewać całość do momentu wrzenia.
Nie gotować!!!

Przed samym momentem wrzenia zdjąć z ognia.
Troszkę przestudzić.

Dodać masę porzeczkową.
Całość wymieszać.

Schłodzić w lodówce przez noc.

Na drugi dzień zmiksować masę i włożyć do zamrażalnika.
Czynność tę powtarzać… póki się da ;P Co godzinę, półtorej :)
Dopóki da się miksować, miksujemy :)
Kiedy masa będzie już za gęsta do miksowania, zostawiamy lody w zamrażalniku :)

Smacznego i do szybkiego usłyszenia! :)

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

8 uwag do wpisu “Lody z czerwonej porzeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s