Brązowe beziki

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Na chwilę tu jestem i tylko na chwilę… :)
… I wstawiam przypadkowe beziki ;)

Strasznie u nas dzisiaj lało… ale to strasznie strasznie… I grzmociło też nieprzeciętnie :)
Gdyby ktoś chciał zabaczyć jak teraz wygląda moje kochane miasto, polecam zajrzeć tutaj.

No, ale burza się skończyła, białka po lodach porzeczkowych zostały, a Kinga zainspirowała… i wyszły beziki :)
Takie w sam raz do kawki :)

Składniki na beziki (ok. 15-16 sztuk):

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • troszkę ponad pół szklanki brązowego cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 150°C.

Białka ubić do sztywności.
Dodać szczyptę soli. Chwilkę ubić.
Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo… Bez pośpiechu, z miłością :D

Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Kiedy skończymy dodawać cukier, jeszcze chwilkę pomiksować.

Dodać sok z cytryny i aromat. Zmiksować.

Bezy powinno się wyciskać na papier rękawem cukierniczym… Ale kompletnie mi nie wychodziło, więc machnęłam łyżkę byle jakie kleksy ;P
Zapewniam, że nie wpłynęło to na smak ;)

Bezy suszyć przez około 50 minut.

Po tym czasie, studzić w lekko uchylonym piekarniku nawet do dwóch godzin.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

8 uwag do wpisu “Brązowe beziki

  1. Właśnie obejrzałam zdjęcia. W Bydgoszczy jakiś czas temu też niemal nie dało się jechać, i to głównymi ulicami. Miałam problem, żeby dostać się do domu, bo pod wiaduktem wszystko zalało i jak ktoś tam próbował wjechać, to utknął na amen. Nie było lekko…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s