Brownies kajmakowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

… albo brownies krówkowe.
Jak kto woli :)

Że niby u Sarenki jakoś tak jesiennie? Czekoladowo? Ciężko? Nieowocowo?
Totalny przypadek!
Tak to jest jak ktoś nie umie odróżnić mleka skondensowanego słodzonego od gotowej masy krówkowej… i otwiera nie tę puszkę ;P
No, ale puszka się otworzyła, kajmak trzeba wykorzystać.
A dlaczego właśnie brownies? Bo szybko, bo uwielbiam, bo taka mała odskocznia od wszechobecnych owoców :)
Słodko i pysznie!
I z Moich Wypieków :)

Składniki (forma 20x10cm ):

  • 115g masła
  • 170g gorzkiej czekolady
  • 25g kakao
  • 3 jajka
  • 200g drobnego cukru (bardzo pełna szklanka)
  • 140g mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ok. 380-400g masy kajmakowej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kajmak można delikatnie podgrzać albo zostawić na dłuższą chwilę w temperaturze pokojowej, żeby miał bardziej płynną konsystencję.

Masło roztopić z połamaną czekoladą.
Zdjąć z ognia.
Dodać kakao i porządnie wymieszać do uzyskania gładkiej bezgrudkowej masy.

Zaczać ubijać masę czekoladową, dodając jajka, jedno po drugim. Po każdym dodaniu zmiksować do połączenia.

Dodać cukier, aromat i na końcu mąkę.
Zmiksować do połączenia składników.

Wyłożyć pół masy czekoladowej do formy.
Polać 1/3 kajmaku i zrobić zygzaki łyżką.
Wyłożyć resztę masy czekoladowej, na nią resztę kajmaku i ponownie pozygzakować :)

Piec w temp. 175°C przez około 40-45 minut.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

5 uwag do wpisu “Brownies kajmakowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s