Sorbet malinowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Obrodziło w maliny!

Nie robiłam wcześniej sorbetów, bo wydawały mi się zawsze gorszą odmianą lodów… Błąd.
Ten malinowy jest baaardzo orzeźwiający, kwaskowy i super super chłodzi :)
Najlepszy do wyjadania prosto z pudełka :)

Gorąco (???) polecam :))

PS. Tak sobie właśnie pomyślałam, że jak uda się zdobyć jeszcze trochę malin, ogłoszę bitwę na sorbety! A co!

Składniki (na ok. 1l sorbetu):

  • 1kg malin
  • sok z dwóch cytryn
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • szklanka wody
  • szklanka cukru

Cukier zalać wodą i cały czas mieszając, zagotować.
Pogotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. Troszkę zacznie gęstnieć.
Odstawić do przestudzenia.

Maliny zblednować.
Przetrzeć przez sitko -> uwaga uwaga! z tym jest najwięcej roboty!

Sok z malin wymieszać z sokiem cytrynowym i likierem.
Dodać przestudzoną wodę z cukrem. Wymieszać.
Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Na drugi dzień zmiksować masę i włożyć do zamrażalnika.
Czynność tę powtórzyć 2-3 razy.
Odstawić do całkowitego zamrożenia.

Smacznego!

photobucket.com

Z Moich Wypieków.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Sorbet malinowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s