Kukułka

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Są ciasta, które po prostu chce się upiec. I to się wie.
Jak zobaczyłam je na Moich Wypiekach od razu wiedziałam, od razu, od razu :)
Naprawdę nie przesadzę… ja naprawdę nie przesadzę jeśli powiem, że jest jednym z lepszych na Sarence! Oczywiście jeszcze wiele się może wydarzyć w przyszłości ;)
Natomiast na chwilę obecną wskakuje do mojej Top5, a może nawet Top3.
Oba kremy są taaakie pyszne i takie… kremowe :) Właśnie takie jakie powinny być. A takie schłodzone, prosto z lodówki, to już w ogóle poezja. Plus te troszkę pijane biszkopty i ukochane przeze mnie ostatnio brownies… Poważnie, lepiej być nie mogło :)

Oczywiście zrezygnowałam z żelatyny, ponieważ nie pozostaję z nią w jakichś bardzo przyjacielskich stosunkach… (sama nie wiem dlaczego :)) i to niestety wpłynęło na konsystencję kremu. Mówiąc krótko, rozciapciał się ;P Ale wiecie jaka jestem, może się rozpadać, wyglądać tragicznie… ważne, żeby smakowało :)

Myślę, że z powodzeniem zastąpi najwykwintniejsze ciasta i torciki :)
Baaaardzo polecam, bardzo :)

Składniki na krem czekoladowo-kawowy -> robimy dzień wcześniej!

  • 300ml kremówki (najlepiej 36%)
  • 150g mlecznej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.

Kremówkę podgrzać do momentu wrzenia.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i kawę.
Dokładnie dokładnie dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.

Ostudzić.

Schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin!

Składniki na krem kukułkowy -> robimy dzień wcześniej!

  • 300ml kremówki (najlepiej 36%)
  • 120g kukułek (około 3/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (nie użyłam i to był błąd ;P następnym razem jednak się skuszę ;))

Kremówkę i kukułki podgrzewać do rozpuszczenia się cukierków.
Mieszać do otrzymania gładkiej masy.

Ostudzić.

Schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin!

Składniki na brownies (forma 23cm):

  • 170g gorzkiej czekolady
  • 70g masła
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić. Dodać czekoladę i roztopić całość do uzyskania gładkiej masy.
Przestudzić.

Jak przestygnie dodać do masy czekoladowej same żółtka i aromat i wymieszać do połączenia.
Odstawić.

Białka ubić z solą na w miarę sztywną pianę.
Pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, bez pośpiechu :)

Wmieszać część ubitej piany do masy czekoladowej używając szpatułki.
Dodać resztę piany i ponownie wmieszać do połączenia.

Masę przelać do tortownicy.
Piec w temp. 160°C przez około 20 minut.

Studzić w piekarniku.

Dodatkowo:

  • opakowanie biszkoptów (ok.150g)
  • 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy (zaparzam 2 porządne łyżeczki)
  • 1/3 szklanki Baileys

Wykonanie:

Wyciągamy mocno schłodzoną masę czekoladowo-kawową.
Ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

Wykładamy na spód brownies.
Wyrównujemy i hop siup na chwilkę do lodówki.

Zaparzoną kawę (może być trochę przestudzona) mieszamy z Baileys’em.
Biszkopty namaczamy dokładnie w mieszance kawowo-likierowej i układamy na warstwie kremu.
I z powrotem hop siup do lodówki.

I za jakieś pół godzinki wyciągamy masę kukułkową.
Ubijamy na gęsty krem i wykładamy na warstwę biszkoptów.
(Jeśli robimy wersję z żelatyną, to pod sam koniec ubijania kremu, dodajemy wystudzoną żelatynę i wmiksowujemy w krem :))

Można udekorować startą czekoladą… co też uczyniłam :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

8 uwag do wpisu “Kukułka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s