Słonecznikowiec

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Kolejna bomba kaloryczna :)
Możliwe, że moje wybory padają ostatnio na takie ciasta, gdyż iż ponieważ próbuję się podpaść… Więc może jakoś podświadomie..? Freud by się nad tym zastanowił ;P

Co do samego słonecznikowca… jest mega! (że tak polecę slangiem młodszej części społeczeństwa :)) Ten krem z pieczonym słonecznikiem może i ma z 8000 kalorii, ale smak jest taki, że nawet te całe kalorie jakieś takie przyjemniejsze się wydają :)
Po zrobieniu kukułki powiedziałam, że teraz ciężko będzie znaleźć równie dobre ciasto… I trochę się zaskoczyłam. Może to i inna kategoria, ale wrażenia smakowe podobne (czytaj: pycha!!!) :)

Więc tak, słonecznikowiec jest dosyć słodki, ale nie przesłodzony. Konkretny, ale nie zapychający. Kaloryczny, ale… no cóż, trudno ;)
Nie wiem jaką macie miarę pyszności Waszych wypieków, ale mnie wczoraj wystarczyło, że usłyszałam Mamowe „mhmmmmmmm” po pierwszym kęsie… i właściwie więcej mi nie było trzeba :)

Oczywiście prawie zapomniałam… Wszystkim Wychowawcom i Nauczycielom życzę, żeby nie stracili tej „iskierki”. Ile dacie z siebie, tyle otrzymacie w zamian… Szczerze w to wierzę :)

Składniki na blaty (forma 35x25cm)*:

  • 3/4 szklanki oleju
  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody

Sam spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Najpierw podgrzać pierwszą część składników, czyli olej, wodę, cukier i kakao, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia całości.
Całkowicie wystudzić.

Następnie…
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Odstawić.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, stopniowo na kilka podejść :)
Zacząć dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując do otrzymania kremowej konsystencji.

Do masy jajecznej dodać wystudzoną mieszankę. Całość wymieszać.

Delikatnie wmieszać suche składniki.

Masę wyłożyć do formy. Wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez około 40-45 minut.

Po wystudzeniu, przekroić ciasto na dwa blaty.

Słodki pieczony słonecznik:

  • 250g słonecznika
  • 70g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Cukier powinien się rozpuścić.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciepłą masę słonecznikową, wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.

Po upieczeniu przestudzić i połamać na mniejsze kawałki.
Można odsączyć troszkę na ręczniku papierowym :)

Krem:

  • 200g miękkiego masła
  • 600g masy kajmakowej
  • słodki pieczony słonecznik

Masło zmiksować z masą kajmakową do połączenia.
Dodać pokruszony słonecznik. Zmiksować.

Wykonanie:

Na dolny blat wyłożyć prawie cały krem. Troszkę zostawić na górną warstwę. Wyrównać.
Przykryć drugim blatem.
Wyłożyć resztę kremu. Wyrównać.

Można udekorować roztopioną gorzką czekoladą :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Przepis zwinęłam z Moich Wypieków :)

*Ciasto robiłam z połowy porcji, a i tak wyszło całkiem spore :)

Reklamy

7 uwag do wpisu “Słonecznikowiec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s